Slováci študujú na českých univerzitách, aby sa mali v živote čo najlepšie

26. 03. 2017 12:23:10
Už po pár slovách, ktoré prehovorím, nasleduje väčšinou séria typických otázok, ktoré začínajú tým, či som zo Slovenska. Vždy mi je nakoniec položená otázka prečo študujem tu, v Česku. Je snáď samozrejmé prečo. Sú tu lepšie školy.

Častými otázkami, ktoré sa ma ako Slovenky na českej univerzite pýtajú, sú, či môžeme písať práce do školy po slovensky – áno, môžeme – a či nemám problém rozumieť po česky. Po príchode do Brna ma prekvapilo, že pre niektorých Čechov je ťažšie rozumieť po slovensky a viem, že aj slovenské deti už nerozumejú češtine tak, ako moja a staršia generácia. So štúdium v češtine, ako ostatní Slováci, nemám žiaden problém a je tomu tak aj kvôli tomu, že pomer kníh, ktoré som prečítala v češtine a slovenčine, je približne vyrovnaný, keďže v kníhkupectvách a knižniciach máme na Slovensku stále veľkú časť kníh v českom preklade.

Slováci sú v Českej republike najpočetnejšia národnostná skupina. Český štatistický úrad uvádza, že v ČR žilo v roku 2011 približne 147 000 Slovákov. Aj keď niekomu iste Slováci vadia, tak koncept xenofóbneho Česka sa na Slovákov vzťahovať nedá, lebo určite nie sú ničím neznámym a cudzím. Na Masarykovej univerzite je podľa vyjadrenia hovorkyne univerzity Terezy Fojtovej trinásť percent študentov zo Slovenska. Podľa rektora Mikuláša Beka je na fakulte informatiky dokonca polovica študentov Slovákov.

V posledných rokoch v podstate každý, kto chce skutočne vyštudovať a nie len získať nejaký diplom, ide aspoň do Česka. Nikto sa nemôže čudovať tomu, prečo Slováci chodia na české univerzity. Študovať na škole, ktorá len horko-ťažko získava akreditáciu, sa nikomu dobrovoľne nechce. Najmä, ak má možnosť študovať na lepšej škole zadarmo a ešte sa ani nemusí učiť cudzí jazyk.

Pre predstavu, ako sú tom v porovnaní s českými slovenské univerzity, tak v rebríčku najlepších vysokých škôl The World University Ranking na školský rok 2016/2017 sa umiestnili dve slovenské univerzity, pričom českých univerzít sa umiestnilo dvanásť. Univerzita Komenského obsadila priečky 601. až 800. a Karlova univerzita 401. až 500. miesto. Ak by som chcela ostať na univerzite v mojom rodnom meste, čo je Banská Bystrica, tak tá sa neumiestnila v zozname, ktorý má 2000 priečok, vôbec. Ktovie koľko priečok by zoznam musel mať, aby tam bola, keďže mala pred rokom problém, spolu s inými slovenskými univerzitami, vôbec získať akreditáciu. Lepšie sa umiestnilo aj Maďarsko so siedmimi a Poľsko s deviatimi univerzita v zozname najlepších.

Keď už tu študujú, tak by tu mali aj zostať pracovať a vrátiť na daniach to, že školu mali zadarmo. To je zrejme najčastejšia kritická poznámka na slovenských študentov. Myslím, že nie veľa Slovákov ide študovať do Česka s plánom, ako svoje nadobudnuté vedomosti prinesú do svojej domoviny ako lup. Toho sa Česi báť nemusia. Väčšina Slovákov sa naspäť domov po ukončení štúdia veľmi neponáhľa. Ďalšími argumentami je, že Slováci zaberajú miesto Čechom na ich univerzitách a nespravodlivo zjednodušené nároky na správnu gramatiku, ktorú nemá kto kontrolovať. Miesto zaberajú slovenský študenti tím českým, ktorí boli v prijímacích skúškach horší ako oni. Nemyslím teda, že vzniká neprávosť, keď priestor študovať dostanú lepší študenti. Čo sa týka gramatiky, tak sú nám zrejme občas prehliadnuté chyby, no v bežných úlohách či testoch sa aj tak gramatické chyby neberú do úvahy.

Dôvodom, prečo študovať v Česku, nie sú len kvalitnejšie školy, ale aj väčšie šance dobre sa po ukončení školy uplatniť a celkovo lepšie životné podmienky. Študovať zadarmo na dobrej škole a to v rodnom jazyku bez toho, aby ma to nejako obmedzovalo, je skvelá šanca pre slovenských študentov dostať čo najlepšie vzdelanie, ktoré by sme doma nedostali. Dúfam teda, že Česi chápu, že jediné, čo sa snažíme ,,ukradnúť“, nie sú miesta na školách či štúdium zdarma z ,,kapes“ daňových poplatníkov, ale možnosť mať sa v živote čo najlepšie.

Maša Kalčoková

Autor: Stisk Studentský deník | neděle 26.3.2017 12:23 | karma článku: 19.92 | přečteno: 957x

Další články blogera

Stisk Studentský deník

Recenze: Divoká říše slibuje více, než zvládne splnit

Novinka nakladatelství CooBoo - Divoká říše autorky Stacey Marie Brown: Kniha se odehrává v dystopické Budapešti a nakladatelství se ji nebojí srovnat i s velikány žánru adult fantasy, ke kterým má však daleko.

22.11.2022 v 13:00 | Karma článku: 7.83 | Přečteno: 156 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Tvorba komunity je pro nás klíčová, říká vedoucí Radia R Barbora Dohnalová

Největší studentské rádio na území Česka a Slovenska má nově zvolené vedení. Místo station manažerky získala studentka Barbora Dohnalová. V rozhovoru mluvíme o autenticitě, fungování, ale i osobním vztahu Dohnalové k Radiu R.

14.11.2022 v 12:31 | Karma článku: 7.73 | Přečteno: 149 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Zápasník Chotěnovský: Trend MMA je teprve na začátku

V jednadvaceti letech se rozhodl pro sport, který u nás v té době nikdo neznal. Denně dojížděl sedmdesát kilometrů na tréninky z Dolní Dobrouče do Hradce Králové. Řeč je o MMA zápasníkovi Lukáši Chotěnovském.

3.11.2022 v 12:19 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 62 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Komentář: Reklama na Formuli 1 v americkém Austinu

Max Verstappen znovu kraloval. Tentokrát na okruhu COTA (Circuit of the Americas) ve Spojených státech Amerických. Předcházelo tomu ale drama plné nehod, předjíždění a chyb. Byla to Formule 1, tak, jak ji známe.

25.10.2022 v 16:17 | Karma článku: 7.99 | Přečteno: 131 | Diskuse

Další články z rubriky Brno

Horst Anton Haslbauer

V hicu dnešních dnů

Rád zavzpomínám na sníh. Mladšímu bráškovi jsme pomáhali stavět srubovou chatu na Stříbrné u Kraslic. V zimní čas jsme tam jezdili lyžovat na kopce vedle chaty. Děti se to tam teprve učily a my dva s bráchou tam spalovali

2.7.2022 v 7:16 | Karma článku: 14.34 | Přečteno: 284 | Diskuse

Martina Burýšková

Dřinu, nebo raději inspiraci?

Ráda zkouším nové věci. Díky tomu mám možnost se potkávat s inspirativními lidmi. Poznávat jejich odlišné úhly pohledu, zkušenosti, rozšiřovat si obzory a přijímat od života výzvy, o kterých jsem si dřív třeba jen nechávala zdát.

23.6.2022 v 11:19 | Karma článku: 8.47 | Přečteno: 195 | Diskuse

Martina Burýšková

Adrenalin? Bungee jumping Brno je v Česku legendární

Pro někoho šílenství, pro jiné návykový adrenalin. A co vy? Znáte ten pocit, kdy vám srdce buší nadoraz, tep se zrychluje a napětí roste a... JUMP! Nepopsatelný let střemhlav dolů, uvolnění a nálož endorfinů, které zaplaví tělo.

23.6.2022 v 10:17 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 66 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Lidé zasadili desítky nových dubů. Cílem akce Stromy pro Brno byla pomoc brněnským lesům

Na místě, kde kdysi stál smrkový les, dnes rostou nové duby zimní. Zasadit si vlastní strom mohli návštěvníci sobotní akce Sázíme stromy pro Brno. Tu pořádala společnost Lesy města Brna v oboře Holedná.

9.5.2022 v 13:07 | Karma článku: 11.56 | Přečteno: 134 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Jízdu mezi stromy si v novém brněnském pumptracku užijí i nejmladší

V brněnské části Bystrc město otevřelo vítězný projekt participativního rozpočtu Dáme na vás. Dráha, která je plná vln a prudkých zatáček, umožňuje aktivní relaxaci v přírodní památce Pekárna.

3.5.2022 v 15:46 | Karma článku: 9.29 | Přečteno: 95 | Diskuse
Počet článků 2823 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1116

Stisk online je studentský online deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Blog Stisku je po dohodě s redakcí Blog iDnes.cz koncipován jako skupinový. Stisk vznikl v roce 1997 jako jeden z prvních internetových časopisů v České republice, v rámci blogu iDnes se představuje od února 2009. Plná verze časopisu Stisk online je k dispozici zde.

Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...