Neohleduplní návštěvníci ničí silně ohrožené koniklece velkokvěté

Přírodní rezervace Kamenný vrch je každé jaro obsypaná tisíci květy konikleců velkokvětých. Ekologové uvádějí, že v lokalitě na kraji Brna s rozlohou dvanácti hektarů roste přes padesát tisíc těchto silně ohrožených květin. 

Ne všichni návštěvníci se zde však chovají ohleduplně a populaci konikleců někdy dokonce ničí. 

Brno - Rezervace Kamenný vrch je volně přístupná. Zejména v době květu koniklece velkokvětého se v ní vystřídají celá procesí. Konikleci se tam ale daří i přes neobyčejný zájem návštěvníků. Tato silně ohrožená rostlina v rezervaci na okraji Brna tvoří největší populaci na světě. 

Ne všichni návštěvníci však respektují výzvy ekologů umístěné na četných tabulkách po celém areálu a šlapou mimo cestičky, venčí psy a lehají si mezi koniklece. „Množství návštěvníků samo o sobě negativním faktorem není,“ vysvětlil referent oddělení ochrany přírody a krajiny Jihomoravského kraje Jaroslav Knotek. „Zásadním ohrožujícím faktorem je jejich morálka a nerespektování nastavených pravidel tohoto silně přetěžovaného území,“ dodal.

Každá chráněná lokalita má podle jeho slov určitou hranici únosné návštěvnosti. Při jejím překročení nezbývá, než ji regulovat a omezit tak negativní jevy s ní spojené. Kromě obdivovatelů konikleců v době květu lokalitu podle svých časových možností navštěvují i jednotliví pracovníci oddělení ochrany přírody a krajiny. „V současnosti pravidelné hlídky neprovádíme. Není to v našich časových ani personálních možnostech,“ řekl Knotek. Při dohledu spolupracují s ekologickým sdružením Rezekvítek a někdy dokonce i s městskou policií.

„Na chlupaté květy konikleců se sem jezdíme dívat každé jaro. Nevím, jestli je pro ně dobré, že je tu pokaždé víc a víc lidí,“ říká kolemjdoucí Kateřina Kašparová. „Sama ale zrovna stojím mezi květy a nemůžu za to odsuzovat ostatní,“ přiznává. Podle Knotka v případě přírodní rezervace Kamenný vrch není problém ve velikosti jednotlivých zásahů, ale spíše v jejich dlouhodobém trvání. „Návštěvníci nadměrně zatěžují části ploch sešlapáním, ježděním na kolech, vydupáváním a zválením vegetace, nebo například také neodklízením exkrementů při venčení psů,“ uvedl Knotek.

Po právní stránce je znění základních i bližších ochranných podmínek přírodní rezervace Kamenný vrch dostačující. „Bohužel, řada návštěvníků nebude respektovat jak stávající, tak ani jakákoliv jiná opatření,“ okomentoval Knotek. Podle jeho slov se jedná o obecný problém týkající se úrovně etického chování části společnosti nejen k přírodě. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marta Svačinová 

Autor: Stisk Studentský deník | úterý 28.3.2017 10:45 | karma článku: 15,83 | přečteno: 362x
  • Další články autora
  • Počet článků 2823
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1121x
Stisk online je studentský online deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Blog Stisku je po dohodě s redakcí Blog iDnes.cz koncipován jako skupinový. Stisk vznikl v roce 1997 jako jeden z prvních internetových časopisů v České republice, v rámci blogu iDnes se představuje od února 2009. Plná verze časopisu Stisk online je k dispozici zde.

Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com