Zahrádky restaurací budou bez nabídek a plotů. Vadí památkářům

Památkáři chtějí zbavit historické centrum města rušivých prvků, které brání ve výhledu na budovy. Majitelé podniků s venkovním posezením v centru města se budou muset řídit novými pravidly.

Brno – Stoly a židle stojící přímo na chodnících, jednobarevné slunečníky, markýzy bez reklam. Tak mají vypadat zahrádky restaurací, pokud chtějí jejich majitelé dostat povolení od památkářů. Vyhláška se vztahuje na historické centrum od Špilberku po vlakové nádraží. Kvůli pravidlům se majitelé podniků zbavují vybavení, které by mohlo ještě pár let sloužit.

„Provozovatelům zahrádek v centru vyhláška rozhodně nepomůže. Na naši zahrádku jsme koupili nové vybavení včetně oplocení minulý rok. A nebylo nejlevnější. Chápu myšlenku památkářů, ale mě zahrádky ve výhledu nijak neruší,“ sdělila Tereza Zapletalová pracující v restauraci v centru města. Podle dalších dotázaných zaměstnanců komplikují pravidla provoz podniků i po finanční stránce, jelikož slunečníky s logem v některých případech spolufinancují firmy výměnou za reklamu.

Každou zahrádku budou památkáři prověřovat individuálně, podle umístění a vztahu venkovního posezení k okolí. Majitelé restaurací a kaváren se musí vypořádat s přesnými pravidly pro vzhled stínění, které má ladit s barvou fasády. Zahrádky musí být jednobarevné. Slunečníky ani markýzy nesmí mít pevnou konstrukci, v případě upevnění na fasádu budovy je nutné znovu žádat o povolení. Podestu může mít provozovatel u restaurace jedině v případě, že je zahrádka z kopce, a to s minimálně šestiprocentním sklonem. Zakázány jsou také venkovní grily i bary.

„Zahrádky zde jsou pro pohodlí zákazníka. Metodika a nastavení nejrůznějších kontrol spolu s povolením vůbec nerespektuje praktické fungování zahrádek. Radnice městské části Brno-střed svou nečinností značně komplikuje podnikání v centru města,“ hodnotí Martin Brym (TOP 09). Kritizuje také nejednoznačnost pravidel. I když se vyhláška v zásadě shoduje s pravidly metodiky Brna-střed, k vyvolání nejasností stačí mírné odlišnosti. V některých případech byly podesty zřizovány kvůli ochraně chodníku, nyní jsou možou překážkou na cestě k povolení.

Pravidla pro vzhled zahrádek uveřejnil i magistrát Brna-střed

Kromě vyhlášky památkářů se provozovatelé restaurací řídí také metodikou radnice Brna-střed, která je doporučující, nikoliv závazná. „Úřad městské části pouze upravil pravidla, aktualizoval je a zjednodušil. Nejedná se tedy o zásadní změny. Provozovatelům restauračních zahrádek by měly letos přinést mnoho výhod,“ sdělila mluvčí městské části Brno-střed Denisa Kapitančiková. 

Mezi zmíněné výhody patří možnost celoročního provozu zahrádek, povolení na delší dobu a snížení cen za nájem. Na venkovní posezení o velikosti do čtyř čtverečních metrů se nájem nevztahuje. „Pokud se budou majitelé podniků řídit námi vydanou Metodikou pro zřizování restauračních zahrádek, dosáhnou na poloviční slevu z nájemného. Metodiku v současné době splňuje většina z nich,“ dodává Kapitančiková. V současné době magistrát Brna-střed udělil povolení 209 zahrádkám, loni jich bylo 221.

Podle vyjádření městské části má proces usnadnit také poradce, který pomáhá řešit problémy ohledně nových pravidel. Tyto náklady však opozice vidí jako plýtvání veřejnými penězi. I když radní uveřejnili změny v únoru letošního roku, majitelé restaurací je začínají řešit teprve se začátkem sezóny venkovních posezení, tedy zhruba od začátku dubna. Venkovní posezení budou pověření pracovníci kontrolovat až v létě.

Radní pozměnili pravidla také loni v únoru, kdy se provozovatelé restaurací ohradili hlavně proti zvýšení nájemného.

Eliška Koukalová

Autor: Stisk Studentský deník | čtvrtek 20.4.2017 17:10 | karma článku: 14,46 | přečteno: 1194x
  • Další články autora
  • Počet článků 2823
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1121x
Stisk online je studentský online deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Blog Stisku je po dohodě s redakcí Blog iDnes.cz koncipován jako skupinový. Stisk vznikl v roce 1997 jako jeden z prvních internetových časopisů v České republice, v rámci blogu iDnes se představuje od února 2009. Plná verze časopisu Stisk online je k dispozici zde.

Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com