I pád na hubu je krok dopředu

To, že kolem svátku Dne vítězství nad fašismem panovaly vždy bouřlivé diskuze, každý ví. Anebo neví, a tím pádem ani netuší, co že se to každý rok týden po prvním máji vlastně slaví.

Tak to objasníme ještě jednou, i když bohužel asi ne naposled: 8. května roku 1945 byla podepsaná v Berlíně úplná a bezpodmínečná kapitulace Německa a tento den považujeme za konec druhé světové války. Ve Střední Evropě se shodli na tomto datu kvůli stejnému lokálnímu časovému pásu. V zemích východního bloku slaví svátek o den později. Výčet nicneříkajících faktů. Jenže tak by to být nemělo. V posledních letech jsme stále více svědky šíření nenávistných projevů vůči uprchlíkům. V posledních měsících také vzestupu populistických vůdců. V posledních týdnech se všude hemží roj nacistických příznivců.

Až v posledních dnech můžeme zaregistrovat něco pozitivnějšího, co obletělo svět – mladá šestnáctiletá skautka Lucie Myslíková na snímku z prvomájové demonstrace v Brně, kde stojí tváří v tvář příznivci krajní pravice. Upozorňuje především na to, že je důležité bojovat proti fašismu a šíření nenávisti. A přesně s touto myšlenkou bychom měli nejen v den svátku vzpomínat na všechny, kteří nám svobodu těžce vybojovali, ale také se dennodenně snažit žít tak, aby jejich úsilí nepřišlo nazmar.  Mladá generace má moc ovlivňovat budoucí vývoj naší civilizace. A je jedno, jestli se hlásí ke skautu nebo ve volném čase hraje na piano.

Důležité je, že cítí, že nenávist extremistických skupin není cestou mentálního vývoje a pokroku. Že barvoslepost vůči jiným rasám a etnikům je známka vysoké inteligence a vzájemného obohacování. Že klid a rozvaha při diskuzích namísto násilných gest a křiku známých u populistických vůdců znamená vyrovnanost a schopnost dobrat se lepších řešení.

A ne. Tohle není sluníčkářství. Tohle je cesta.   Věřím, že je tato cesta možná. Marine Le Penová včera nezvítězila v kandidatuře na prezidentku Francie, a tak se přeci jen krajně pravicový extremismus trochu brzdí. A brzdit by se měl. Protože přehnaný nacionalismus není řešením palčivých otázek, kterým naše společnost čelí. A to nejen pravicový, ale jakýkoli extremismus. Jeden by si řekl, že historie je nejlepší učitel, ale zdá se, že tomu je spíše naopak. A nepoučí se a nepoučí…

LENKA JEBÁČKOVÁ

Autor: Stisk Studentský deník | pondělí 8.5.2017 12:41 | karma článku: 16,17 | přečteno: 574x