Stisk Studentský deník

Letos jedeme pod heslem „káva spojuje“, říká organizátorka Týdne kávy Kateřina Eichlerová

3. 10. 2017 0:46:31
Degustace rozličných druhů káv, přednášky odborníků, workshopy v kavárnách nebo soutěž baristů. To vše můžou návštěvníci zažít na festivalu Týden kávy.

Brno – Oslava Mezinárodního dne kávy bude v Brně již po sedmé. Festival Týden kávy začne v neděli 1. října a bude pokračovat do další neděle. Akce je otevřená široké veřejnosti. „Věříme, že každý, ať už pije kávu denně, svátečně, kvůli chuti nebo kvůli její funkci, si na Týdnu kávy najde to, co hledá,“ říká jedna z organizátorek Kateřina Eichlerová k pestrosti programu. Celý projekt vznikl vlastně úplnou náhodou.

Jak vznikl nápad uspořádat Týden kávy ?

Souhrou náhod jsme ho vymyslely s kamarádkou. Obě dvě máme narozeniny v září a chtěly jsme udělat společnou tematickou oslavu. Osud tomu chtěl, že ten termín v našich nabitých diářích připadl na prvního října. Našly jsme si, co je to za den a zjistily jsme, že kromě svátku Čínské lidové republiky a Dne seniorů je to taky Mezinárodní den kávy. Hlavičky nám začaly šrotovat a o rok později jsme uspořádaly akci Týden kávy.

Co může návštěvník od akce očekávat?

Je to oslava Mezinárodního dne kávy, tedy šíření kávové osvěty v co nejširším možném spektru. Má dvě části. Jedna je o zapojených kavárnách. Ukazujeme jejich jedinečnost, jakou mají kávu, zda dělají běžný program, co od nich může návštěvník očekávat. Druhou částí je program v naší režii, který se v posledních letech komprimoval do kávových trhů.

Co letos kávové trhy návštěvníkům nabízí?

Letos se bude prezentovat 22 různých značek kávy. Tedy čtyři z nich na neděli odjedou a vystřídají je kávy jiné. Ve výsledku se na trzích objeví 25 nebo 26 různých dodavatelů. U trhů si dáváme velkou práci s tím, že každému zapojujeme jeho kávovar a filtrační zařízení, takže všichni mohou připravovat kávu naráz. Je to jeden takový velký kávový cirkus. Trhy jsou také doprovázeny přednáškami, na které mají lidé v rámci vstupenky přístup. Přístupné jsou i soutěže.

Jaké soutěže v rámci akce organizujete?

Pořádáme filtrační soutěž, do které se může zapojit i veřejnost. Potom děláme baristickou soutěž, kterou od roku 2014 hodnotíme podle pravidel Baristy roku. To je vlastně taková přípravka, prostor pro další edukaci a zpětnou vazbu pro samotné baristy.

Můžou návštěvníci na soutěži vidět někoho výjimečného?

Do soutěže se letos zapojil například dvojnásobný barista roku Adam Neubauer. Ten má tady v Brně kavárnu Monogram. Zajímavé o soutěži je možná také to, že v porotě bude Vojta Růžička. Vojta je mladičký velmi šikovný barista, kterému teď bylo osmnáct. Poprvé měl zkušenost se soutěží v roce 2014 právě na Týdnu kávy a letos na velké soutěži Baristy roku byl v první desítce baristů z České republiky.

Co se týče degustace káv na trzích, doporučila byste něco návštěvníkům?

Program se bude v průběhu těch dvou dní trochu měnit, proto doporučujeme udělat si na víkend čas. Vstupenka v předprodeji stojí tři sta korun a máte v ceně neomezenou konzumaci po celé dva dny. To znamená, že si můžete degustace na stáncích rozdělit. Důležité je říct, že u kávy se nemusí každý šálek vypít, ale můžete ji opravdu jen ochutnat.

Co se pak dělá se zbylou kávou?

Se zbytky kávy bude možnost si vyzkoušet, jak se s ní maluje. Minulý rok s ní malovali Hearts of Creation z brněnské výtvarné skupiny. Letos budou mít návštěvníci možnost koupit si korespondenční lístky a kávou si je namalovat. Potom budou moct z Týdne kávy někomu poslat kávou provoněný pozdrav.

Čím jsou trhy pro lidi z Brna přínosné?

Myslím si, že Týden kávy je vždycky takovou dobrou vstupenkou pro mnohé nově příchozí do Brna, protože se po brněnských kavárnách samozřejmě žije, funguje, pracuje, studuje, ale i kulturně žije. Velmi oblíbená je pak naše mapa kaváren, kde jsou vidět zapojené kavárny. V mapě také pomocí filtru sdělujeme, jakou kávu kavárny připravují.

Je něco, co byste z programu vyzdvihla?

Naším letošním hostem je Jan Škeřík. Ten je aktuálním baristou roku a bude mít na akci přednášky o své cestě do Kolumbie, kde vybíral a ladil svou kávu, se kterou bude soutěžit v listopadu na světové soutěži. Minulé roky jsme měli vždy zahraničního hosta. Letos jsme chtěli návštěvníky seznámit s tím, že nemusíme fandit jenom našim hokejistům, ale můžeme fandit i našim baristům, kteří se na světových soutěžích umisťují taky velmi dobře.

Barbora Ficbauerová

Autor: Stisk Studentský deník | karma: 14.34 | přečteno: 221 ×
Poslední články autora