Doktorská stipendia jsou mnohdy nižší než minimální mzda

Minimální doktorské stipendium na Masarykově univerzitě činí sedm tisíc korun. Studenti si tak obvykle musí hledat další přivýdělky a nemají čas věnovat se studiu naplno. 

Brno - Studenti doktorských oborů na Masarykově univerzitě usilují o zvýšení stipendijních příspěvků. Výši stipendia určuje každoročně rektor univerzity. Pro rok 2017 činí základní částka sedm tisíc korun. Jednotlivé fakulty pak rozhodují o navýšení sumy za doplňkové aktivity. Těmi jsou například účast na projektech, opravování zkoušek nebo práce vedoucího cvičení.

"Na Masarykově univerzitě je průměrný příjem studentů v prezenční formě studia kolem patnácti tisíc. Různé typy stipendií představují kolem dvou třetin této částky, zbytek tvoří úvazky, případně dohody. Mezifakultní rozdíly ale mohou být velmi výrazné," zdůrazňuje tisková mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová. 

„Základní doktorské stipendium na naší fakultě činí 7 300 korun. Za to se rozumný život vést nedá, vždyť je to dokonce méně než minimální mzda. Nicméně pokud se člověk trochu snaží, může si příjem zlepšit. Já osobně dostávám od fakulty mezi patnácti až dvaceti tisíci. Záleží na tom, jestli zrovna učím a kolik opravím měsíčně zkoušek,“ popisuje student doktorského studia na Fakultě informatiky Martin Jonáš.

Ne každá fakulta ale poskytuje tak vysoké příspěvky. Nejvyšší příjem mají studenti fakulty informatiky a ekonomicko-správní fakulty, nejnižší pak doktorandi z fakulty filozofické a sportovních studií. Někteří studenti musí mít při studiu množství brigád, aby se uživili. Kvůli práci mimo univerzitu ztrácí prostor na studium, které je ale časově velmi náročné. Doktorandi jsou pro svou vědeckou činnost důležitou součástí fakulty a cítí se být finančně podhodnocováni. Uživit například rodinu je podle studentů při takovém vytížení téměř nemožné.

Svou nelehkou situaci vysvětluje i student Přírodovědecké fakulty Vít Vykoukal: „Snažím se ve škole trávit průměrně deset hodin denně. Stipendium je nyní 7 300 plus 2 700 korun za to, že doktorát dělám na mateřské fakultě. Donedávna jsem neměl tak vysoké životní náklady. Ty ale vzrostly po dovršení šestadvaceti let, včetně jízdného a pojištění. Hodně mi musela pomáhat rodina.“ Přivydělává si doučováním, sekáním trávy, prací na projektech. "To ale pro mne není žádná jistota," stěžuje si Vykoukal.

Šance na zvýšení stipendií jsou nejasné. "Případné navýšení bude možné diskutovat až poté, co bude schválen rozpočet pro vysoké školy na příští rok," uvedla Fojtová. Otázka tedy zní, jak se k návrhu na zvýšení rozpočtu postaví Ministerstvo financí.

Autor: Stisk Studentský deník | úterý 24.10.2017 19:18 | karma článku: 18,29 | přečteno: 641x
  • Další články autora
  • Počet článků 2823
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1121x
Stisk online je studentský online deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Blog Stisku je po dohodě s redakcí Blog iDnes.cz koncipován jako skupinový. Stisk vznikl v roce 1997 jako jeden z prvních internetových časopisů v České republice, v rámci blogu iDnes se představuje od února 2009. Plná verze časopisu Stisk online je k dispozici zde.

Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com