ROZHOVOR: Discgolf může hrát úplně každý, říká Jakub Zdráhal

Netradiční sport s původem ve Spojených státech. To je discgolf. V České republice získává na popularitě zejména v posledních sedmi letech. Discgolf je sport pro každého bez ohledu na věkové kategorie. Stačí si půjčit disky.

Přerov - Teprve sedmnáctiletý Jakub Zdráhal z Přerova si jako zálibu zvolil celkem neobvyklý sport. Discgolf vznikl v 70. letech ve Spojených státech. Do Česka se pak dostal například přes Finsko a Švédsko. "První turnaje se u nás hrály v roce 2006, ale běžně se discgolf hraje až od roku 2009," říká Zdráhal. Sport má největší popularitu v USA. U nás ho hraje asi 1500 hráčů. Pravidly discgolf připomíná klasický golf.

Jak jste se k discgolfu dostal?

Discgolf hraju už asi tři a půl roku. Dostal jsem se k tomu přes známé. Řekli mi, ať si jdu s nimi zahraju, tak jsem to zkusil. Strašně mě to chytlo a od té doby to hraju prakticky pořád. V roce 2015 jsem se stal členem proDiscgolf.cz Albatros Teamu, který mě i sponzoruje.

Mohl byste jednoduše popsat pravidla?

Je to hodně podobné golfu, ale místo holí a míčků se používají disky a koše. Hráč začíná na výhozišti a snaží se na co nejmenší počet hodů dostat disk do koše. Po prvním hodu se pak háže z místa, kam disk dopadl. Disk musí v koši zůstat a musí být uvnitř, ne na něm. V České republice je nejčastější počet košů devět, ale jsou i dvanácti, patnácti nebo osmnácti jamková hřiště.

Jak vypadají turnaje?

Turnaje jsou buď jednodenní nebo dvoudenní. Ty jednodenní se většinou hrají na těch devíti jamkových hřištích, kdy se jde třikrát těch devět jamek, a pak je finále na šest jamek. Ty dvoudenní se hrají o víkendech. V sobotu se jdou dvě kola na osmnácti jamkových hřištích. V neděli se hraje jedno kolo a odpoledne bývá finále o devíti jamkách. Do finále se dostane nejlepších pět hráčů z každé kategorie.

V jakých věkových kategoriích se v discgolfu soutěží?

Discgolf má šest základních kategorií. Jsou to junioři do třinácti let, junioři do osmnácti, pak je kategorie open, která je od osmnácti do čtyřiceti. Kategorie master je od čtyřiceti do padesáti a nejstarší kategorie nad padesát let se jmenuje grandmaster. Ženy mají jednu společnou kategorii, protože jich zatím nehraje tolik, aby se to rozdělovalo.

Jakými disky hrajete?

Základní disky jsou putter, midrange a driver. Liší se tloušťkou. Putter je nejtlustší a používá se většinou na dohazování do koše a na kratší příhozy do padesáti metrů. Midrange má střední tloušťku a háží se s ním o něco delší vzdálenosti. Někteří hráči s ním hodí i sto metrů. Používá se taky na příhozy, ale už se s ním nedohazuje do koše. Driver se používá na ty nejdelší hody a je nejtenčí. Tím se většinou hází z výhoziště. Pak se ještě rozlišují různé druhy plastů, ze kterých disky jsou.

Jak se disky správně háže?

Typy hodů jsou podobné tenisu. Při backhandu pravou rukou je pravá noha vepředu, hodně dlouhý nápřah dozadu. Je důležité, aby byl disk celou dobu v jedné rovině. U forehandu je vepředu levá noha a jde spíš jen o pohyb zápěstí, není tam tak velký nápřah. Při backhandu disk na konci letu zahýbá doleva, při forehandu doprava a toho se využívá. Pak jsou ještě speciální hody jako overhead nebo roller. U rolleru se disk kutálí po zemi. Overhead připomíná hod kamenem s nápřahem za hlavou.

Jak často trénujete a jak takový trénink vypadá?

Pětkrát týdně. Na trénincích jsme většinou ve více lidech, ale někdy chodím i sám. Nejprve se vždycky protáhnu, aby se mi nic nestalo. Potom jdu na výhoziště nějaké jamky a snažím se k ní různými typy hodů dostat co nejblíže. Trénuju spíše se staršími hráči. Trenéra nemám.

Je discgolf finančně náročný?

Není zdaleka tak náročný jako golf. Na rekreační úroveň bohatě stačí po jednom ze tří základních disků. Ty se prodávají v sadě pro začátečníky, která stojí kolem devíti set korun. Jedna sada klidně vystačí pro celou rodinu. Na některých hřištích jsou dokonce disky k půjčení zadarmo. Není potřeba žádné speciální oblečení, stačí obyčejné sportovní. Na disky se vyrábí speciální tašky.

Sára Zedková

Autor: Stisk Studentský deník | pondělí 30.10.2017 11:00 | karma článku: 18,48 | přečteno: 352x