Ceny bytů a domů rostou, lidé se stěhují do rekreačních chat

S prvními mrazy končí zahrádkářská sezóna a většina chat se vyprazdňuje. Někteří lidé ale ve svých chalupách přizpůsobených k celoročnímu obývání zůstávají natrvalo. Vedou je k tomu nižší pořizovací náklady i blízkost přírodě.

Brno – Stanislav Hofírek je jedním ze stálých obyvatel chatové osady v Brně-Ivanovicích. Dvaasedmdesátiletý kamnář a jeho žena Květa chatu koupili před devíti lety. „Já už tu mám trvalý pobyt, žena s dcerou se za mnou oficiálně přehlásí v březnu. Výrazně nám zvednou poplatky za byt, a tak se postupně stěhujeme,“ vypráví Stanislav Hofírek. Za byt platil méně, než je obvyklé, protože do něj před lety nainvestoval. Příští rok ale tato smlouva končí a nájem se zvedne na osmnáct tisíc korun. „Žena ještě pracuje na poloviční úvazek, já už jsem ale v důchodu, i když mám firmu a občas si přivydělám. Nájem v Brně bychom si zaplatit nemohli,“ tvrdí Hofírek.

Kromě nájmů v Brně strmě rostou i pořizovací ceny domů a bytů. Podle údajů Českého statistického úřadu narostla cena nemovitostí oproti minulému roku o dvanáct procent. Průměrná částka za metr čtvereční bytu v Brně tak letos na podzim přesáhla 55 tisíc korun. Dražší jsou byty v Česku už jen v Praze. „K dispozici je méně bytů než dříve a ceny rostou. Pořízení chaty je pro některé řešením. Podmínky jsou náročnější, ale cena zahradních pozemků a chat je výrazně nižší,“ říká realitní makléřka Marta Uhrová s tím, že ceny chat se liší podle stavu objektu.

Žít v chatě sice má svoje úskalí, Stanislav Hofírek si ale nestěžuje. „Nám to vyhovuje. V létě funguje sezónní vodovod, v zimě máme užitkovou vodu z vlastní studny a pitnou si vozíme. Chatu jsem zateplil a vybudoval příjezdovou cestu. Jenom jsme museli prodat staré auto a koupit silnou čtyřkolku,“ směje se Hofírek. Osada v Ivanovicích leží ve svahu a pozemky jsou často mnohem výš než cesta mezi chatami. Příjezd k chatě manželů Hofírků je proto velmi strmý.

V zimě se dobré auto hodí nejen pro vlastní příjezd, ale i pro samotnou cestu přes zahrádkářskou kolonii. Pozemky totiž nejsou stavební a nemají přidělená čísla popisná, obec proto silničky neudržuje. „Rozhodně se zatím do budoucna nepočítá s tím, že by se v oblasti pozemky změnily na stavební. V chatové osadě nad Globusem jsou problémy se zasíťováním a dopravním obsloužením,“ vysvětluje starostka městské části Brno-Ivanovice Jana Bohuňovská.

Ivanovice už přitom tolik k rekreaci neslouží. Od doby, kdy je v provozu rychlostní silnice z Brna do Svitav, která prochází přímo v těsné blízkosti chatové osady, si obyvatelé stěžují na hluk projíždějících aut. „To je jediná věc, která nám tady opravdu vadí. Vevnitř to slyšet moc není, na pozemku ale pořád,“ říká Hofírek. „Člověk si ale zvykne na všechno. V bytě v Brně nám zase přímo před domem jezdily šaliny jedna za druhou,“ dodává.

Oba manželé si ale notují v tom, že blízkost přírodě a výhody chatového bydlení jsou nade všechny problémy s ním spojené. „Za oknem nám ráno křičí ptáčci, které rádi krmíme. Máme kocoura a Staník už si plánuje, že na jaře si pořídíme slepičky,“ usmívá se Květa Hofírková. „Je tu mnohem bezpečněji než v centru Brna, je tu klid a taky máme dobré sousedy. Zpátky bychom se už nevrátili,“ uzavírá Stanislav Hofírek.

Autor: Zuzana Formánková

Autor: Stisk Studentský deník | úterý 21.11.2017 22:11 | karma článku: 28,32 | přečteno: 3254x
  • Další články autora
  • Počet článků 2823
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1121x
Stisk online je studentský online deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Blog Stisku je po dohodě s redakcí Blog iDnes.cz koncipován jako skupinový. Stisk vznikl v roce 1997 jako jeden z prvních internetových časopisů v České republice, v rámci blogu iDnes se představuje od února 2009. Plná verze časopisu Stisk online je k dispozici zde.

Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com