Stisk Studentský deník

Fanoušci počítačových her se učili šermovat

26. 11. 2017 23:01:33
Vyzkoušet si úhybné i útočné manévry, naučit se bojové styly s cvičnými meči a zjistit, z jakých bojových odvětví vycházel Andrzej Sapkowski i vývojáři her, mohli účastníci semináře šermu podle oblíbené počítačové hry Zaklínač.

Brno – V sobotu 25. listopadu uspořádal Robert Waschka v Domě rytířských ctností jednodenní seminář šermování na téma Zaklínač. Nadšenci této počítačové hry se sešli už ráno, aby se naučili něco z bojového umění šermu inspirovaného touto hrou. Kromě reálných manévrů trénovali i fantasy triky jako jsou magická kouzla a znamení. Nepoužívali k tomu sice magii, ale sílu pohybu a využití fyziky těla podle asijských škol bojového umění.

V tělocvičně se sešlo téměř třicet žáků na různých úrovních pokročilosti. K nácviku boje používali speciální plastové meče a každý pohyb jim lektor názorně předvedl v pomalých pohybech. Kromě samotných prvků z počítačové hry se fanoušci naučili i jak ovládat své tělo a na co se při boji s mečem soustředit. Waschka vysvětlil, že autor samotné knižní předlohy a vývojáři počítačových her při vytváření soubojových scén čerpali z mnoha různých odvětví bojových sportů a každá zaklínačská škola má svůj styl.

„Já jsem přišel kvůli tomu, že počítačovou hru Zaklínač mám hodně rád. A když jsem si hledal nějaké informace o hře na Facebooku, narazil jsem na tuhle událost a zaujalo mě to,“ říká Ondřej Kusník, jeden z žáků, kteří si dnes přišli zacvičit. Šermu už se pár let věnuje, není to tedy úplný amatér. „Chodí k nám skutečně různorodí lidé. Někteří mají spoustu let zkušeností, šermují i v různých souborech, pak tu jsou hráči a hráčky počítačových her, kteří to zkouší poprvé v životě,“ řekl Waschka. Nezáleží ani na věku šermířů. Semináře se zúčastnily i nezletilé děti spolu se svými rodiči.

Kromě samotného šermu se žáci střídali v představování postav kladných hrdinů zaklínačů a záporných nestvůr. Když se tělocvičnou potácelo dvacet zombie postav, mezi kterými se s mečem proplétal zaklínač, rozléhal se všude smích. Kromě zábavně stráveného dne tak účastníci poznali i další fanoušky této fantasy ságy a možnost nového sportu. „Mohli bychom dělat i kurzy dlouhého meče samotného, ale to nové lidi nepřitáhne. V té hře je to baví a rádi by si to vyzkoušeli skutečně sami na sobě, ale obvykle netuší, co za styl vlastně využívají a na co by se měli přihlásit. Proto pořádáme kurzy zaměřené vysloveně na herní svět Zaklínače,“ vysvětlil Waschka.

Dům rytířských ctností je spolek převážně středověkých aktivit. V Brně je to navíc jediná šermírna pro veřejnost, která je otevřená všem. Kromě samotného šermu nabízí i jiné bojové sporty jako je lukostřelba či bartitsu, což je sebeobrana pocházející z 19. století. Na týdenní kurzy chodí dohromady kolem sto žáků pravidelně a na víkendových seminářích se střídá kolem tří set žáků.

Kristýna Čermáková

Autor: Stisk Studentský deník | karma: 8.57 | přečteno: 161 ×
Poslední články autora