Stisk Studentský deník

Studenti často bydlí bez nájemních smluv, při sporu nemají žádnou ochranu

5. 12. 2017 17:21:01
Mladí nájemníci v desítkách případů neřeší smlouvy a spoléhají jen na ústní domluvu. Právníci upozorňují, že v případě sporu hrozí oběma stranám velké problémy. Nájemníci mohou ze dne na den ztratit střechu nad hlavou i peníze.

Brno – Dvaadvacetiletý Ondřej Palička se třemi kamarády letos v září zamířil do čtyřpokojového nájemního bytu v brněnské ulici Veveří. Student angličtiny a bezpečnostních a strategických studií na Masarykově univerzitě si nové bydlení našel přes spolužačku. „Všechno zařizovala, v bytě už dříve bydlela. Proto jsme žádné formality neřešili, možná měla nějakou smlouvu za všechny,“ krčil rameny Ondřej Palička.

Že se o podmínky ani smlouvu nezajímal, si může zpětně vyčítat. Nedávno se i s kamarády musel z bytu vystěhovat. Tvrdí, že bezdůvodně, podle majitelky však nájemníci dělali hluk a byt ničili. „Zdemolovali mi vybavení bytu, prokopli jednu překližkovou zeď, na večírcích v tom bytě měli i 26 lidí. Mám na to mnoho svědků z domu,“ uvedla majitelka bytu Věra Kramářová.

Palička opáčil, že rychlým stěhováním přišli o několik tisíc, protože měli nájem předplacený. Spor už nikdo nerozsoudí, chyběla totiž smlouva. Odborníci upozorňují, že podobných případů jsou v Brně desítky. Bytů podle dat serveru Ulovdomov.cz, který zprostředkovává nájemní bydlení, lidé v Brně pronajímají asi pětatřicet tisíc. „Vždy je potřeba uzavřít písemnou smlouvu. Pokud student platí nájemné do ruky, má žádat příjmový pokladní doklad, který zaplacení potvrzuje,“ zdůraznila děkanka Právnické fakulty Masarykovy univerzity Markéta Selucká.

Vše může začít bez zdánlivých problémů. Jako v případě Paličky. Se třemi přáteli se přistěhoval ke dvěma spolužákům do bytu, jehož majitelku nikdy neviděl. V době jejich stěhování vůbec nebyla v Brně. „Původní dva nájemníci se za nové zaručili, proto jsem souhlasila,“ vysvětlila Kramářová.

Zabydlování Paličky a jeho spolužáků v novém bytě provázely komplikace. „Sousedi si stěžovali, že prý jsme hluční. To objektivně těžko posoudit. Jednou jsme uspořádali opravdu velkou party, ale trvala půl hodiny, protože pak si sousedi stěžovali, a tak jsme ji rozpustili,“ popsal Palička svou variantu příběhu. Podle něj měli sousedé přehnané nároky na klid. „Stěžovali si, i když jsme tam byli jen my čtyři a normálně si povídali,“ bránil se mladý student nařčení ze strany sousedů. Dodal, že se jich sousedi báli i kvůli dredům jednoho ze spolubydlících. Studenti navíc z okna vyvěšovali kurdskou vlajku nebo vlajku Pirátské strany.

Problémy v soužití s ostatními obyvateli domu vedly až k tomu, že se je majitelka rozhodla vystěhovat. „Dozvěděl jsem se to tak, že spolužačka, která tam již dříve bydlela, inzerovala na facebooku, že hledá nové spolubydlící. Až pak mi to muž majitelky přiznal,“ vysvětlil Palička.

Na vystěhování a nalezení nového bydlení měli týden. „Kauci jsme tou dobou ještě nezaplatili, ale prý by nám ji stejně majitelka nedala. Nevrátila nám ani každému asi půl neprobydleného nájmu, přibližně patnáct stovek pro každého,“ sdělil student.

Majitelka bytu Kramářová však situaci s penězi vidí jinak. „Nájem nezaplatili vůbec, pouze kauci. Započítala jsem jim částku jako nájem, který probydleli,“ řekla majitelka. „Lidi v domě byli novými sousedy pobouření, jedna rodina s nemocnou dcerkou se i na víkend odstěhovala,“ upozornila Kramářová.

Bez smlouvy zůstalo jen tvrzení proti tvrzení, čtyři studenti s penězi už počítat nemohou. „Vůbec s majitelem bytu předem nejednali. Nájemní smlouva musí být písemná, takhle chlapci vůbec nebyli podle práva nájemci bytu,“ vysvětlila právnička Selucká.

Špatnou zkušenost s bydlením bez smlouvy nemá každý. Například bývalý student Masarykovy univerzity Lukáš Zátopek takhle bydlí už čtyři roky. „Majitel je starší pán. Dodržet ústní úmluvu je pro nás oba otázkou cti,“ tvrdí Zátopek.

Odborníci jsou však k takovému přístupu skeptičtí. „Uzavření smlouvy nájemce i pronajímatele legislativně chrání. Bydlení bez smlouvy rozhodně nedoporučuji,“ informoval realitní makléř Jan Mixner A dodal, že pokud lidé nechtějí platit realitním kancelářím, mohou využít služeb nerealitních webových serverů.

S tím souhlasí i jednatel společnosti UlovDomov.cz Martin Březina a dodává, že bez smlouvy nájemci nejsou chráněni, ale také nemají žádné povinnosti.

Zuzana Formánková

Autor: Stisk Studentský deník | karma: 8.22 | přečteno: 309 ×
Poslední články autora