Nájemník Arab nebo Čech? Brňané mají jasno

Každý rok shání studenti byty k pronájmu. Pronajímatelé se ale studentům často kvůli jejich rušnému životu brání. Rozhodli jsme se zjistit, zda ze strany pronajímatelů bytů dochází také k diskriminaci zahraničních nájemníků.

ČR – Cizinců je v Česku stále více. Jako všichni ostatní potřebují někde bydlet. Právo na bydlení je jedno ze základních lidských práv. „Nemyslím si, že by v dnešní době ve větších městech někdo diskriminoval nájemce jenom kvůli rase. V menších městech to tak může být," říká studentka Masarykovy univerzity Lenka Čechová. Redaktoři STISKu zjišťovali, jakou šanci na získání bytu mají Arabové oproti Čechům. Pronajímatele jsme oslovovali přes portál bezrealitky.cz z profilu se smyšleným českým a arabským jménem. Výsledky zjištění redaktorů STISKu jsou překvapující zejména pro Brno.

 

Rozhodli jsme se odpovědět na různé inzeráty z odlišných měst a v odlišné časové posloupnosti. Vybrali jsme si ze seznamu náhodně arabské jméno a vytvořili mu profil a identitu. U českého zájemce jsme postupovali stejně. Aby byly výsledky co nejvíce relevantní, kromě jména (a tedy odpovídající národnosti) jsme zachovali stejné informace. Oba naši pokusní klienti byli muži, oba se vyjadřovali slušnou spisovnou češtinou a oba dva měli zájem o nastěhování se v co nejkratší době. Emaily byly rozdílné, aby nemohlo dojít k záměně, ale u obou jsme zmínili, že v bytě budou bydlet se svou přítelkyní.

Z měst jsme vybrali Jihlavu, Plzeň, Karlovy Vary, Brno, Ústí nad Labem a Ostravu. Nabídky na byty jsme volili z nejaktuálnějších, aby inzerenti nebyli ovlivněni více nabídkami staršího data. Výsledky jsme zhotovovali z těch odpovědí, na které majitelé bytu odpověděli, ať už oběma pokusným modelům nebo pouze jednomu.

Pokusili jsme se také najít konkrétní případy diskriminace při pronájmu kvůli rase v případech, které řeší realitní makléři. Našli jsme pár starých soudních procesů, ve kterých bylo jednání realitních makléřů vyhodnoceno ombudsmankou Annou Šabatovou jako diskriminační. Ptali jsme se na zkušenosti brněnských realitních makléřů, zda se majitelé bytů snaží přednostně vybírat zájemce s českou národností. Že je to pro makléře citlivé téma napověděl i fakt, že z šesti dotázaných neodpověděl ani jeden.

Výsledné skóre bylo překvapující. Předpokládali jsme, že Brno bude vnímat cizince nejkladněji a naopak menší města budou mít problém s pronájmem bytu cizinci. Ze čtyř inzerentů s brněnskými byty všichni kladně nabídli svůj byt k pronájmu muži české národnosti. Na obsahově stejný email odeslaný s podpisem arabského muže tři neodpověděli a čtvrtý sice nabídl byt k prohlídce, měl ale velké množství doplňujících otázek jako legálnost pobytu zájemce v České republice a jeho životní styl. Z ostatních měst se ozvali vždy dva pronajímatelé. V Ústí nad Labem i v Ostravě se oba vyjádřili kladně pro českou nabídku a pouze jeden pronajímatel kladně odpověděl Arabovi. V Jihlavě svůj byt k pronájmu nabídli oba pronajímatelé nehledě na národnost.

Velmi zajímavé poznatky nám poskytli majitelé bytů v Karlových Varech a Plzni. Plzeňský pronajímatel arabskému zájemci odepsal, že byt je zcela obsazen a zarezervován. Naopak českému zájemci, který na inzerát zareagoval až o den později, napsal, že je byt volný. Druhý inzerent z Plzně oběma zájemcům odpověděl kladně. V Karlových Varech si majitelka bytu nechala bezpečnou kličku a arabskému nájemci odepsala, že je byt sice zarezervován, ale vezme ho na prohlídku, pokud by měl zájem. Českému zájemci potvrdila o několik hodin později, že je možné se do bytu okamžitě nastěhovat.

Sára Zedková a Kristýna Čermáková

Autor: Stisk Studentský deník | úterý 12.12.2017 23:15 | karma článku: 21,41 | přečteno: 4398x
  • Další články autora
  • Počet článků 2823
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1121x
Stisk online je studentský online deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Blog Stisku je po dohodě s redakcí Blog iDnes.cz koncipován jako skupinový. Stisk vznikl v roce 1997 jako jeden z prvních internetových časopisů v České republice, v rámci blogu iDnes se představuje od února 2009. Plná verze časopisu Stisk online je k dispozici zde.

Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com