Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Řezaný strom jako symbol Vánoc? Živé jedličky v květináči nabízí šetrnější alternativu

I v letošním roce mají lidé z Brna a okolí možnost koupit si živou jedličku v květináči a následně ji na jaře zasadit do přírody. Projekt Lesů města Brna a desítky organizací nabízejí šetrnější variantu k řezaným stromkům.

Brno – Vánoce bez stromečku si v dnešní době dovede jen málokdo představit. I pro studentku Terezu Daňkovou je jehličnatý strom v obývacím pokoji symbolem, který k Vánocům neodmyslitelně patří. Její byt letos však poprvé nebude zdobit strom řezaný, ale jedlička v květináči, kterou si na jaře zasadí. 

O projektu Vánoční stromky - stromky pro život se přitom Tereza Daňková dozvěděla spíše náhodou. „Dostala jsem za úkol koupit jedličku na vánoční večírek Katedry environmentálních studií. Hned jak jsem se ale dozvěděla, jak projekt funguje, rozhodla jsem se jedličku koupit i pro sebe domů,“ vysvětluje Tereza.

Projekt desítky brněnských organizací, mezi kterými nechybí školské zařízení pro environmentální vzdělávání Lipka či Ekologický institut Veronica, organizují v Brně již dvacátým rokem. Jejich cílem je nabídnout udržitelnou alternativu k řezaným stromkům, které brzy po Vánocích často končí u kontejnerů před domem. „Prvotní popud přišel s vydáním knihy Desatero domácí ekologie z roku 1994 napsané Mojmírem Vlašínem a Alešem Máchalem, která se týkala i slavení svátků a problémů s řezanými stromky. S touhle motivací pak založili první ročník,“ uvádí koordinátorka projektu Radka Matějíčková z ekologického institutu Veronica.

Výběr jedle bělokoré, kterou si můžou Brňané za 99 korun koupit hned na několika místech v Brně, není ovšem náhodný. „Je to tradiční a vytrvalý strom, který je schopný v květináči přežít. Ale hlavně chceme tento druh vracet zpátky do lesů, jelikož je to náš tradiční strom, který ale téměř vymizel. V porovnání s ostatními druhy stromů tvoří v současnosti zastoupení jedle méně než jedno procento,“ přibližuje důvody výběru jedle Radka Matějíčková.

Pro Terezu byl nákup vánoční jedličky především důvodem k radosti. „Nejvíce mě oslovil samozřejmě ekologický aspekt projektu nekupovat dovážené řezané stromky, ale spíše malé, které si po vánocích ještě užijí života,“ sděluje Tereza. Její nadšení nedokáže pokazit ani fakt, že doma s projektem příliš nepochodila. „Rodiče zkrátka chtějí velký strom plný ozdob a přes to nejede vlak,“ dodává.

Kromě jedličky si lidé z prodejních míst odnesou také seznam rad, jak se o živou bytost, jak ji nazývají, o vánocích postarat. „Dáváme lidem k jedličce také návod, ve kterém se například píše, že jedle se musí před umístěním do pokoje aklimatizovat například ve sklepě či garáži a zároveň by v místnosti měla být jen nejnutnější dobu, maximálně deset dní. Také tam člověk najde pozvánku na jarní výsadbu,“ vysvětluje Radka Matějíčková.

Výsadba jedliček probíhá v blízkém okolí Brna, jen pár set metrů od Lesní školky Svinošice. „Místní hajný připraví plochu a každé místo pro novou jedličku označí dřevěným kolíkem, aby lidé věděli, kam přesně mají sázet. Mohou si také vybrat místo, které se jim pro sazeničku líbí,“ uvádí Jindra Pazderová z Lesů města Brna a dodává, že na místě jsou vždy také lesníci připravení pomoct stromky správně zasadit tak, aby byla jejich šance na uchycení co největší.

Letošní výsadby se zúčastnilo celkem 205 lidí, kteří zasadili 85 jedliček. „Je pěkné, když se sázení lidé účastní opakovaně, hledají svoji jedličku z loňského roku a mají radost, když ji najdou,” dodává Jindra Pazderová.

Ačkoliv se Tereze Daňkové myšlenka jít si na jaře svoji jedličku zasadit do lesa líbí, nejspíš si ji zasadí doma nebo na chatě. „Znám se a vím, že bych na akci buď zapomněla, nebo by se mi to nehodilo. Příští rok to ale třeba bude lepší,“ uzavírá s úsměvem Tereza.

Autor: Stisk Studentský deník | středa 20.12.2017 0:15 | karma článku: 13,48 | přečteno: 362x
  • Další články autora

Stisk Studentský deník

Recenze: Divoká říše slibuje více, než zvládne splnit

Novinka nakladatelství CooBoo - Divoká říše autorky Stacey Marie Brown: Kniha se odehrává v dystopické Budapešti a nakladatelství se ji nebojí srovnat i s velikány žánru adult fantasy, ke kterým má však daleko.

22.11.2022 v 13:00 | Karma: 9,09 | Přečteno: 248x | Diskuse| Kultura

Stisk Studentský deník

Tvorba komunity je pro nás klíčová, říká vedoucí Radia R Barbora Dohnalová

Největší studentské rádio na území Česka a Slovenska má nově zvolené vedení. Místo station manažerky získala studentka Barbora Dohnalová. V rozhovoru mluvíme o autenticitě, fungování, ale i osobním vztahu Dohnalové k Radiu R.

14.11.2022 v 12:31 | Karma: 8,62 | Přečteno: 162x | Diskuse| Média

Stisk Studentský deník

Zápasník Chotěnovský: Trend MMA je teprve na začátku

V jednadvaceti letech se rozhodl pro sport, který u nás v té době nikdo neznal. Denně dojížděl sedmdesát kilometrů na tréninky z Dolní Dobrouče do Hradce Králové. Řeč je o MMA zápasníkovi Lukáši Chotěnovském.

3.11.2022 v 12:19 | Karma: 7,29 | Přečteno: 131x | Diskuse| Sport

Stisk Studentský deník

Komentář: Reklama na Formuli 1 v americkém Austinu

Max Verstappen znovu kraloval. Tentokrát na okruhu COTA (Circuit of the Americas) ve Spojených státech Amerických. Předcházelo tomu ale drama plné nehod, předjíždění a chyb. Byla to Formule 1, tak, jak ji známe.

25.10.2022 v 16:17 | Karma: 8,79 | Přečteno: 140x | Diskuse| Sport

Stisk Studentský deník

Recenze: Hlavní hrdina přepere tygra. To je bollywoodský trhák RRR

Bollywoodský film RRR, který se odehrává v koloniální Indii, nenechá diváka ani na chvíli usnout. Emoce, zpěv, boje. Film plný adrenalinu a nebezpečí.

19.10.2022 v 13:00 | Karma: 8,42 | Přečteno: 185x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Hlavní hygienička Svrčinová ve funkci končí. Vláda ji na její žádost odvolala

24. dubna 2024  14:37

Hlavní hygienička ČR Pavla Svrčinová skončí, vláda ji ve středu na její vlastní žádost odvolala,...

Von der Leyenová chválila i Čechy. Za 20 let jste posílili vy i EU, uvedla

24. dubna 2024  14:31

Za začátek nové éry označila šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová vstup deseti východních...

Novým šéfem tajné služby se stane brigádní generál Bartovský, schválila vláda

24. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  14:13

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) bude Petr Bartovský, vláda ve středu schválila jeho...

Spolužáka kopali i bili pěstmi, za surové napadení dostali mladiství podmínku

24. dubna 2024  13:34,  aktualizováno  14:11

Okresní soud v Děčíně rozhodl o podmíněných trestech pro dva mladistvé, kteří loni v září brutálně...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 2823
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1121x
Stisk online je studentský online deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Blog Stisku je po dohodě s redakcí Blog iDnes.cz koncipován jako skupinový. Stisk vznikl v roce 1997 jako jeden z prvních internetových časopisů v České republice, v rámci blogu iDnes se představuje od února 2009. Plná verze časopisu Stisk online je k dispozici zde.

Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com