Stisk Studentský deník

Řezaný strom jako symbol Vánoc? Živé jedličky v květináči nabízí šetrnější alternativu

20. 12. 2017 0:15:17
I v letošním roce mají lidé z Brna a okolí možnost koupit si živou jedličku v květináči a následně ji na jaře zasadit do přírody. Projekt Lesů města Brna a desítky organizací nabízejí šetrnější variantu k řezaným stromkům.

Brno – Vánoce bez stromečku si v dnešní době dovede jen málokdo představit. I pro studentku Terezu Daňkovou je jehličnatý strom v obývacím pokoji symbolem, který k Vánocům neodmyslitelně patří. Její byt letos však poprvé nebude zdobit strom řezaný, ale jedlička v květináči, kterou si na jaře zasadí.

O projektu Vánoční stromky - stromky pro život se přitom Tereza Daňková dozvěděla spíše náhodou. „Dostala jsem za úkol koupit jedličku na vánoční večírek Katedry environmentálních studií. Hned jak jsem se ale dozvěděla, jak projekt funguje, rozhodla jsem se jedličku koupit i pro sebe domů,“ vysvětluje Tereza.

Projekt desítky brněnských organizací, mezi kterými nechybí školské zařízení pro environmentální vzdělávání Lipka či Ekologický institut Veronica, organizují v Brně již dvacátým rokem. Jejich cílem je nabídnout udržitelnou alternativu k řezaným stromkům, které brzy po Vánocích často končí u kontejnerů před domem. „Prvotní popud přišel s vydáním knihy Desatero domácí ekologie z roku 1994 napsané Mojmírem Vlašínem a Alešem Máchalem, která se týkala i slavení svátků a problémů s řezanými stromky. S touhle motivací pak založili první ročník,“ uvádí koordinátorka projektu Radka Matějíčková z ekologického institutu Veronica.

Výběr jedle bělokoré, kterou si můžou Brňané za 99 korun koupit hned na několika místech v Brně, není ovšem náhodný. „Je to tradiční a vytrvalý strom, který je schopný v květináči přežít. Ale hlavně chceme tento druh vracet zpátky do lesů, jelikož je to náš tradiční strom, který ale téměř vymizel. V porovnání s ostatními druhy stromů tvoří v současnosti zastoupení jedle méně než jedno procento,“ přibližuje důvody výběru jedle Radka Matějíčková.

Pro Terezu byl nákup vánoční jedličky především důvodem k radosti. „Nejvíce mě oslovil samozřejmě ekologický aspekt projektu nekupovat dovážené řezané stromky, ale spíše malé, které si po vánocích ještě užijí života,“ sděluje Tereza. Její nadšení nedokáže pokazit ani fakt, že doma s projektem příliš nepochodila. „Rodiče zkrátka chtějí velký strom plný ozdob a přes to nejede vlak,“ dodává.

Kromě jedličky si lidé z prodejních míst odnesou také seznam rad, jak se o živou bytost, jak ji nazývají, o vánocích postarat. „Dáváme lidem k jedličce také návod, ve kterém se například píše, že jedle se musí před umístěním do pokoje aklimatizovat například ve sklepě či garáži a zároveň by v místnosti měla být jen nejnutnější dobu, maximálně deset dní. Také tam člověk najde pozvánku na jarní výsadbu,“ vysvětluje Radka Matějíčková.

Výsadba jedliček probíhá v blízkém okolí Brna, jen pár set metrů od Lesní školky Svinošice. „Místní hajný připraví plochu a každé místo pro novou jedličku označí dřevěným kolíkem, aby lidé věděli, kam přesně mají sázet. Mohou si také vybrat místo, které se jim pro sazeničku líbí,“ uvádí Jindra Pazderová z Lesů města Brna a dodává, že na místě jsou vždy také lesníci připravení pomoct stromky správně zasadit tak, aby byla jejich šance na uchycení co největší.

Letošní výsadby se zúčastnilo celkem 205 lidí, kteří zasadili 85 jedliček. „Je pěkné, když se sázení lidé účastní opakovaně, hledají svoji jedličku z loňského roku a mají radost, když ji najdou,” dodává Jindra Pazderová.

Ačkoliv se Tereze Daňkové myšlenka jít si na jaře svoji jedličku zasadit do lesa líbí, nejspíš si ji zasadí doma nebo na chatě. „Znám se a vím, že bych na akci buď zapomněla, nebo by se mi to nehodilo. Příští rok to ale třeba bude lepší,“ uzavírá s úsměvem Tereza.

Autor: Stisk Studentský deník | karma: 13.48 | přečteno: 362 ×
Poslední články autora