Uzenáři a vinaři o víkendu ovládli hrad Veveří

Slavnosti moravského uzeného a vína se konají v sobotu a neděli na hradě Veveří, kde o přízeň návštěvníků soupeří přes dvacet regionálních řezníků a vinařů.

Brno – Již šestý ročník Slavností moravského uzeného a vína probíhá o víkendu na hradě Veveří. Na akci nabízí své produkty osm uzenářství a patnáct převážně jihomoravských vinařů. Po oba dny návštěvníci hlasují pro uzenáře, u kterého jim chutnalo nejvíc. Akce se koná ve venkovních prostorách hradu, pro vinaře připravili organizátoři vytápěný stan.

Čas mezi degustací mohou návštěvníci trávit například sledováním kulinářské show, kde renomovaní kuchaři ukazují, jak vařit z místních surovin. „Letos hodláme ukázat, že uzené není jen lidové jídlo, ale má své místo i ve vysoké gastronomii,“ vysvětlil organizátor Slavností Michal Burian.

„Jsme tu všichni regionální výrobci, co řemeslo dělají poctivě. Lidé se můžou podívat na naši práci, setkat se s přáteli a dozvědět se něco nového. Vnímám to hlavně jako kulturní akci,“ řekl Luboš Hadač, spolumajitel jednoho z uzenářství. Přestože v minulých ročnících čtyřikrát zvítězil, letos se účastní jen jako součást programu. Nabízí zájemcům možnost „narazit“ si vlastní klobásu.

Oproti minulému roku se zvýšil i počet prodejců vín. „Jsem rád, že jsme uzenářům konečně rovnocenným partnerem. Loni jsme tu byli jen čtyři,“ podotkl vinař Jakub Průdek. Slavnosti vítá jako příležitost zviditelnit své vinařství. „I prodej tu není zanedbatelný. Je to taková tradice, s kterou se rozjíždíme do nového roku.“

I přes chladnější počasí je zájem o akci vysoký. Podle organizátorů bude návštěvníků víc než loni, kdy si na hrad našlo cestu pět a půl tisíce lidí. Jedno první místo má ale letošní ročník jisté již nyní. Podílí se na něm nejvíc účinkujících i podniků, což s sebou nese i stinné stránky. „Elektrická síť na hradě nestačí na poptávku po proudu, kterou jsme tu vytvořili. Vypadla nám jedna fáze elektrického vedení,“ uvedl Burian v sobotu s tím, že k nápravě dojde nejspíše až dnes.

Mimo maso a víno mohou zájemci navštívit řemeslný trh, poslouchat cimbálovou muziku nebo třeba soutěžit v pojídání buřtů. Dorazili také nadšenci živé historie v uniformách prvorepublikových četníků a program je připraven i pro děti. „Líbí se mi ten široký záběr. Není to tu pouze o jídle,“ vyzdvihla Ivana Brojová, která slavnosti navštívila poprvé.

Jaroslav Galba

Autor: Stisk Studentský deník | neděle 4.3.2018 12:26 | karma článku: 15,67 | přečteno: 402x