Výstavu Jeden kmen mohou Brňané navštěvovat až do konce března

Fantasy výstavu Jeden kmen prodloužilo Muzeum města Brna až do prvního dubna. Případní návštěvníci tak mají ještě měsíc na to ji zhlédnout, a to na Špilberku každý den kromě pondělí.

Brno - Výstavu Jeden kmen si Brňané v městském muzeu na Špilberku užijí až do prvního dubna. Expozici, jež realistickým způsobem přibližuje život fiktivního kmene skřetů, plánovali organizátoři ukončit v únoru. Díky nadprůměrnému zájmu návštěvníků ji však prodloužili.

Výstava má své místo na hradě od konce září. Od té doby ji zhlédlo pět tisíc tři sta lidí. V pátek to uvedla vedoucí Útvaru prezentace a marketingu brněnského muzea Martina Šmídtová. „Průměrně na Jeden kmen přijde čtyřicet návštěvníků denně, což je pro nás zajímavé číslo,“ sdělila Šmídtová. Velmi úspěšné výstavy mají na Špilberku denní průměr nad padesát lidí. Některé expozice ale nejsou tak oblíbené a za den je zhlédne méně než patnáct zájemců. 

Prodlužování výstav je spíše výjimkou. Stává se, že muzeum nemá prostor ani lidi na to expozici prodloužit a současně zrealizovat novou dle plánu. Ve stanovený termín tak končí i návštěvnostně úspěšné projekty. „Minimálně jednou či dvakrát do roka však obvykle prodlužujeme,“ podotkla Šmídtová. „Jeden kmen je navíc po dlouhé době opravdu originální výstava. Pro nás je zajímavý tím, že oslovuje mladší lidi a zájemce o fantasy, což jsou skupiny, které sem příliš často nechodí,“ vysvětlila Šmídtová, proč se rozhodli právě pro tento projekt.

Netradiční výstava láká na fotografie a autentické předměty skřetů jako jsou zbraně či rituální sošky. Tvůrci k námětu přistoupili tak, jako by skřetí kmen zvaný Snaga skutečně existoval. „Všechno, co návštěvníci na fotkách i ve vitrínách vidí, jsme si vyráběli sami. Chceme působit uvěřitelně,“ zdůraznil kurátor muzea a autor celého projektu Ctibor Ostrý. Fotografie doplňují popisky s úryvky smyšleného fantasy příběhu, které mají za cíl spolu s ozvučením a vystavenými rekvizitami prohloubit atmosféru a dokreslit realističnost výstavy. Tvůrci chtěli vykreslit každý aspekt z života skřetů - vdechnout jim život a ukázat to na snímcích zobrazujících boj, rituály či pohřeb.

„Působí to neuvěřitelně propracovaně. Je vidět, že v tom autoři nechali spoustu času, jen by výstava mohla být rozsáhlejší,“ ohodnotil návštěvník Jiří Novotný, který výstavu zhlédl již na podzim. Na projektu pracoval Ostrý s přáteli přes pět let. Poslední komentovaná prohlídka proběhne v sobotu 17. března o půl čtvrté. Výstavu zájemci najdou v Gotickém sále.

Jaroslav Galba

Autor: Stisk Studentský deník | pondělí 5.3.2018 11:39 | karma článku: 12,59 | přečteno: 194x