Počty stížností veřejné ochránkyní práv na podmínky sociální péče každoročně přibývají

Kancelář veřejného ochránce práv obdržela v loňském roce více než osm tisíc stížností na jednání veřejné správy. Přibývá stížností na kvalitu sociálního zabezpečení a nezaměstnanost. Ubývý jich například v případech diskriminace.

Brno – Stížnosti na sociální zabezpečení loni tvořily největší část případů, kterými se zabývala kancelář veřejné ochránkyně práv v Brně. Z celkových 8191 podnětů se jich sociální péče týkalo téměř patnáct set. „Stížnosti v této oblasti setrvale přibývají už řadu let. S každým rokem jich zaznamenáme přibližně o stovku více než v roce předchozím. Jedná se o důchody, jak invalidní, tak starobní a nejrůznější typy dávek,“ uvedla veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová na úterní tiskové konferenci k uvedení výroční zprávy.

Celkový počet stížnosti za loňský rok byl asi o dvě stovky nižší než v roce předchozím. Od dětí jich přišlo čtyřicet. „Často nás oslovují děti z dětských domovů a stěžují si na tamější podmínky. Podněty se týkají i konfliktů v rodinách. Ve většině případů skončí stížnosti pouhým poučením dětí o jejich právech. V několika případech jsme zahájili šetření ohledně porušování lidských práv,“ sdělila Šabatová.

Stížností, které spadají do kompetence veřejné ochránkyně práv, bylo v loňském roce doposud nejvíce. „Přibližně před patnácti lety jsem mluvila s holandským ombudsmanem, který tvrdil, že tyto stížnosti nikdy nepřekročí padesát procent, protože lidé nikdy neví, s čím se na nás mohou a nemohou obrátit. V loňském roce ovšem měly tyto stížnosti zastoupení šedesát osm procent,“ okomentovala ombudsmanka. Čísla ukazují, že obecná znalost lidských práv se zvyšuje.

Druhým nejpočetnějším typem nadále zůstávají stížnosti na stavby a regionální rozvoj. Zlepšila se ovšem činnost stavebních úřadů. „Ukázalo se, že velké procento z těchto stížností je oprávněných. Stát se často dostává do sporu se samosprávou. Stavební úřady rozhodují o stavbách, které jsou ve vlastnictví obcí,“ uvedl zástupce veřejné ochránkyně práv Stanislav Křeček. 

Oproti roku 2016 se v loňském roce prudce zvedl počet stížností ohledně práce a nezaměstnanosti. „Přestože se míra nezaměstnanosti u nás snižuje, stížností v této oblasti přibývá. Loni to bylo o třicet osm procent více než o rok dříve,“ řekla veřejná ochránkyně práv. Zvýšil se také počet stížností na rozhodnutí soudů. „Je to dáno sebevědomím občanů, kteří si neváhají na soudy stěžovat,“ dodal Stanislav Křeček. 

Infografika

Autor: Stanislav Vaculík

Autor: Stisk Studentský deník | středa 11.4.2018 15:16 | karma článku: 9,05 | přečteno: 132x
  • Další články autora
  • Počet článků 2823
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1121x
Stisk online je studentský online deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Blog Stisku je po dohodě s redakcí Blog iDnes.cz koncipován jako skupinový. Stisk vznikl v roce 1997 jako jeden z prvních internetových časopisů v České republice, v rámci blogu iDnes se představuje od února 2009. Plná verze časopisu Stisk online je k dispozici zde.

Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com