Stisk Studentský deník

V Lačnově rozkvetly tisíce vzácných šafránů

12. 04. 2018 21:21:28
Šafrán bělokvětý je přísně chráněnou rostlinou, která pochází z jižní Evropy. V České republice se vyskytuje jen zřídka. Největší lokalitou jeho výskytu je malá vesnice Lačnov ve Zlínském kraji.

Lačnov – Tisíce květů šafránu bělokvětého rozkvetlo na loukách v malé vesnici Lačnov, která se nachází u obce Horní Lideč ve Zlínském kraji. Domovinou šafránu jsou alpské horské louky, je proto pozoruhodné, že se rostlině na Valašsku už léta dobře daří. V Lačnově byla na ochranu šafránu zřízena botanická rezervace už ve čtyřicátých letech minulého století. Rostliny mohou zájemci spatřit na loukách u základní školy v Lačnově nebo přilehlém okolí.

„Šafrány většinou rozkvétají koncem března, kvůli chladnému počasí se letos objevily až o Velikonocích,“ sdělila starostka obce Lačnov Marie Vlčková. O tom, jak se na Valašsko rostlina dostala, koluje mnoho historek. Podle místních je pravdivá ta, že jej sem dovezla napoleonská vojska při svém tažení společně se senem pro koně, mezi kterým byla i semena šafránu. Šafrán bělokvětý se v Lačnově vyskytuje v několika lokalitách. Jedním z míst jsou louky u základní školy, která je přímo v centru vesnice. „Na místa se šafrány se zájemci dostanou podle vyvěšených ukazatelů. Ve dnech, kdy kvetou šafrány, se sem sjíždí plné autobusy, což je pro malou vesnici jako je Lačnov někdy dopravní problém,“ řekla prodavačka Monika Vránová, která nabízí turistům u lačnovské školy občerstvení. Další vyhlášenou přírodní památkou jsou Sucháčkovy paseky jihovýchodně od obce. Kromě přírodních památek Lačnov a Sucháčkovy paseky mohou návštěvníci vidět šafrány na dalších nejméně deseti místech v obci.

Vzdálenější lokalitou jsou Vařákovy paseky, které jsou nejvýše položenou populací šafránu, nachází se 701 metrů nad mořem. Osada Vařákovy paseky byla během druhé světové války vypálena nacisty. Na událost upozorňuje zdejší muzeum a pomník. „V roce 1997 na kraji louky zůstaly jen čtyři květiny. Lokalitu Vařákovy paseky jsme tehdy ohradili, aby na rostliny lidé nešlapali a vystavili jsme naučné tabule. Kromě Lačnova se pár rostlin vyskytuje i v Zubří poblíž Valašského Meziříčí,“ řekla Jitka Dvorská z Českého svazu ochránců přírody Valašské Meziřící.

Pro zachování šafránu je nutné pravidelné kosení nebo pastva bez hnojiv. „Šafrány se vyskytují především na soukromých pozemcích, kde lidé mají zakázáno orat a dvakrát za rok ideálně ručně posekají trávu. Takové prostředí je vhodné pro rostliny,“ doplnila Vlčková. Šafrány bělokvěté je zakázáno trhat pod pokutou až deset tisíc korun. Šafrán je velmi podobný ocúnu, rozdílem je, že ocún kvete na podzim, zatímco šafrán je poslem jara.

Autor: Natálie Švachová

Autor: Stisk Studentský deník | karma: 15.34 | přečteno: 513 ×
Poslední články autora