Stisk Studentský deník

Jiří Hloušek přibližuje veřejnosti příběhy romských žen skrz fotografie

14. 04. 2018 20:54:47
U příležitosti Mezinárodního dne Romů a brněnského Týdne romské kultury připravili členové nezávislé organizace IQ Roma servis výstavu portrétů Ženy z Cejlu fotografa Jiřího Hlouška. Výstava bude přístupná ještě dva týdny.

Brno - Výstavu portrétů Ženy z Cejlu fotografa Jiřího Hlouška zahájili členové organizace IQ Roma servis ve čtvrtek 12. dubna v brněnském Místodržitelském paláci. Výstava bude trvat dva týdny a je součástí programu Týdne romské kultury oslavující Mezinárodní den Romů. Portréty dvaceti žen jsou doplněny také o jejich příběhy.

Výstava fotografií Ženy z Cejlu není prvním projektem organizace IQ Roma. „Snažíme se romskou menšinu představit veřejnosti nejen prostřednictvím významných osobností, které jsou mediálně známé, ale i skrz příběhy obyčejných lidí. V minulosti jsme již měli výstavu Jak to vidím já, kde jsme prezentovali fotografie, vytvořené dětmi přímo v rodinách. K fotografiím děti přidávaly také rodinné příběhy. Nedávno jsme pak měli výstavu pracujících Romů,” sdělila Ivona Parčiová za IQ Roma servis.

Podle slov organizátorů vznikla výstava velmi spontánně. Portréty žen byly vytvořeny k příležitosti oslavy Mezinárodního dne žen, jako nápad jedné z komunitních pracovnic IQ Roma servis. Cílem bylo uspořádat akci, kde se především romské ženy a jejich rodiny nejen pobaví, ale dostanou také prostor k diskusi nad závažnějšími tématy, jako je streotypní vnímání romské ženy jako pečovatelky, kuchařky a hospodyně. Spojili se tedy s místním fotografem Jiřím Hlouškem, který již delší dobu fotí obyvatele ulice Cejl. „Poselstvím výstavy je ukázat, že romská komunita je otevřená a je jen na nás, jestli uděláme další krok a otevřeme se i my jim. Sám žiji na Cejlu a vidím, že ghetto, o kterém většina lidí mluví, existuje pouze v jejich hlavě,” okomentoval výstavu autor fotografií Jiří Hloušek.

Pomocníci organizace IQ Roma servis se zábývají tématem sociálního začleňování sociání práce. Jejich cílovou skupinou jsou primárně sociálním vyloučením ohrožení Romové a Romky v nepříznivé životní situaci, kterou však oni sami chtějí řešit a měnit. Pracují především s lidmi z jihomoravského regionu, ročně pomáhají asi 1500 lidem z Brna, Břeclavi, Vyškova a dalších měst.

Autor: Sabina Vojtěchová

Autor: Stisk Studentský deník | karma: 15.23 | přečteno: 435 ×
Poslední články autora