Začal další ročník Academia Film Olomouc. Do neděle zůstane město závislé na vědě

  Olomouc ožila filmem. V úterý začal třiapadesátý ročník Mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů studentů olomoucké Univerzity Palackého. Kromě soutěžících snímků se program věnuje deseti zaměřeným sekcím.

Olomouc – Dokumenty o tématech, která hýbou společností. Mezinárodní festival populárně-vědeckých filmů (AFO – Academia Film Olomouc) pořádaný studenty Univerzity Palackého je nabízí i tento rok. Letošním ústředním tématem je závislost. Akreditovaní návštěvníci si mohou vybírat z bohatého výběru dokumentů, přednášek, diskuzí nebo hudebních akcí. Vědou bude Olomouc žít až do neděle.

Páteří festivalu jsou filmy, které v Mezinárodní, Česko-Slovenské a Krátké soutěži usilují o vítězství. Vítězové budou vyhlášeni v neděli v kině Metropol. Program nabízí dalších deset tematických sekcí, celý festival pak spojuje téma závislosti. „Závislost na civilizačních ‚drogách‘, jakými jsou ropa, elektřina, technologie, nebo móda, především ale závislost na oceánech a nás samotných,“ rozvedl koncept ředitel festivalu Jakub Ráliš. 

Téma závislosti je samostatnou kategorií, prolíná se však i s ostatními. „Snažíme se sledovat současné a předvídat budoucí trendy napříč vědeckými obory, především v oblasti popularizace,“ vysvětlil vedoucí programu Ondřej Kazík. Objeví se tak v tématech spjatých s alkoholem, životem online, vulkány, oceány nebo vědou v módě. „Je to koncipované tak, že si každý najde to své. Není ale na škodu zkusit něco nového. Já nikdy nebyla fanoušek dokumentů, ale zjistila jsem, že některé stojí za to,“ řekla studentka Markéta Kratochvílová, která festival navštívila minulý rok poprvé a letos se chystá znovu.

Tematicky navazuje i hudební program. „Největší průnik je s Konsentem (organizace zabývající se sex. obtěžováním – pozn. red.), vulkány a žraloky,“ řekl vedoucí hudebního programu David Grim. „Lákadlem ročníku je americká producentka Huxley Anne, která na festivalu představí ve světové premiéře novou live show. Anne například působí v LA v rámci komunity zaměřené na prevenci sexuálního násilí na večírcích,“ dodal. Producentka vystoupí ve čtvrtek. Koncerty se tradičně konají v Kapli Božího těla na Konviktu (Umělecké centrum Univerzity Palackého v Olomouci – pozn. red.).

Pro festival je napříč městem vyhrazeno jedenáct projekčních míst. Akreditovat se zájemci mohou i v jeho průběhu. Rezervace míst v sálech na celý týden stojí 350 korun, hudební program v Kapli božího těla stojí zvlášť stejnou částku. Festival připravil i dětský program. Více informací o programu, rezervacích a festivalu na jeho webových stránkách.

Festival AFO funguje od roku 1966, vznikl díky iniciativě Krátkého filmu Praha, Univerzity Palackého a Československé akademie věd. Za české hranice pronikl v 90. letech. Od roku 2003 ho organizuje Katedra divadelních, filmových a mediálních studií Univerzity Palackého a festival dostává současný název.

Gabriela Štvrtňová 

Autor: Stisk Studentský deník | středa 25.4.2018 18:04 | karma článku: 13,61 | přečteno: 93x
  • Další články autora
  • Počet článků 2823
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1121x
Stisk online je studentský online deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Blog Stisku je po dohodě s redakcí Blog iDnes.cz koncipován jako skupinový. Stisk vznikl v roce 1997 jako jeden z prvních internetových časopisů v České republice, v rámci blogu iDnes se představuje od února 2009. Plná verze časopisu Stisk online je k dispozici zde.

Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com