Psí lebka namísto míče, staré pneu jako branky. Postapokalyptický Jugger: Krutá hra

26. 04. 2018 17:27:44
Svět leží v troskách a z životodárného zemského povrchu je nehostinná planina. V zápasech na život a na smrt soupeří zbylí přeživší ve snaze ukončit své marné čekání na možnou spásu.

Pro někoho představa veskrze nepříjemná, pro jiného obraz ideálně stráveného víkendu. Kromě zmiňované smrti je totiž obdobou takových bojů i jugger. Postapokalyptický sport, který okouzlil nespočet fanoušků po celém světě a šest desítek nadšenců v České republice. První veřejný trénink brněnských hráčů se uskuteční už ve čtvrtek v lužáneckém parku.

Ideje o apokalyptickém konci světa mají mnoho podob, jedno je však spojuje. Pro většinu lidí jsou to nanejvýš scénáře z hororových filmů. Najdou se ale i tací, které post-apokalyptické prostředí zaujalo. Obrněné transportéry s plamenomety, opancéřované bunkry poskytující skromná útočiště a Jugger: Krutá hra. To všechno jsou jedny z mála pozitivních věcí, které by pustina povrchu země po oficiálním konci světa svým obyvatelům nabídla. A právě poslední jmenovaná kratochvíle, jugger, přerostla díky hrstce odvážlivců z filmového a herního světa i do toho skutečného.

Hra, která je volnou variací drsnější verze amerického fotbalu se zbraněmi, je díky neutuchajícím snahám nadšených příznivců i přes svůj ojedinělý charakter dostupnější běžnému zájemci. Pro širokou veřejnost se koneckonců představí také v Brně – hned ve čtvrtek od sedmi při veřejném tréninku místních týmů v lužáneckém parku. Poznávací znamením je psí lebka místo míče, dvě pneumatiky sloužící jako branky a zhruba desítka lidí oblečená do chráničů těžkooděnců s helmami a kovovou mřížkou.

S tvrzením, že jugger není sportem zdaleka pro všechny, souhlasí i Jan Herajt, organizátor brněnských tréninků a vedoucí týmu Chcíplých psů. Kromě nich v Brně působí navíc Vlkošedé bestie a Kazatelé. „Tréninků se účastní převážně jen Psi a Bestie, případně pak náhodně sbalení kamarádi, kteří si to chodí vyzkoušet. V poslední době máme trochu personální problémy, protože aby se dalo hrát potřebujeme šest lidí na malý jugger, ale základ je osm, tedy čtyři proti čtyřem. Je to drsný post-apokalyptický sport, nemůže ho hrát rozhodně každý,“ popisuje Herajt a dodává, že na turnajích panuje skvělá atmosféra.

Jugger nicméně není jen o mlácení členů soupeřícího týmu hlava nehlava, hra má svá přesná a poměrně specifická pravidla. V týmu jsou zpravidla 4 osoby a jejich cílem je dostat psí lebku na území protivníka. Tu může přenášet pouze Quick, zbylí hráči ho pomocí polstrovaných zbraní, holí a řetězů, chrání a brání v akci nepřátelům. Množství kontaktních bojů a rychlých pohybů činí hru poměrně výrazně fyzicky náročnou.

I přes to si své právoplatné místo v herním žebříčku našlo také několik žen. Jednou z nich je i Simona Krausová, akademická sochařka z Prahy, která v postapokalyptickém sportu našla zalíbení už před třemi a půl roky a vystupuje pod přezdívkou Limonády. „Nejvíc mě baví, že je to výzva. Dokázat bojovat, dokázat se postavit i chlapům, ten adrenalin. A zároveň vedle toho mi nechybí ta postapokalyptická estetika, není to jen další sport v dresu,“ říká.

Se svým týmem se schází na trénincích alespoň jednou měsíčně, svůj um drsného boje pak předvádí na nespočtu festivalů po celé České republice. A to ať už jde o Metroplex, postapokalyptickou březnovou akci nebo Junktown, jeden z největších festivalů obdobného ražení ve střední Evropě.

Právě na Junktownu se odehrál souboj, na který vzpomíná Limonáda dodnes. „Nejvíce mi v paměti utkvěl náš exhibiční jugger zápas, kdy se proti sobě postavil náš čistě ženský tým a tým Dildošrot. Ten nastoupil celý v růžové barvě ověšený balónky z kondomů – to je opravdu nezapomenutelné,“ usuzuje Simona.

A stejné nadšení projevuje i její týmová spoluhráčka, známá spíše pod přezdívkou Izobel. „Baví mě můj tým, jsme milovníci párty s vizáží gothiků a rockerů, sídlíme v útrobách pražského metra a občas vylezeme na povrch vyhrát nějaký ten turnaj. Užívám si samotnou hru, která je plná adrenalinu, rychlosti, síly a modřiny k tomu taky tak nějak patří – děláme show pro diváky. Navíc se mi líbí proměna sebe samé, z křehké dívenky, která se kdysi bála nahlas zakřičet „klíč“ (zvolání při přidržení vyřazeného protivníka zbraní na zemi; pozn. red.), je teď někdo, kdo se nebojí postavit o hlavu vyššímu chlapovi,“ soudí Izobel.

Přesně takové momenty k show patří. Původně byl jugger založen na způsob gladiátorských zápasů s inspirací v jednom z béčkových postapokalyptických filmů, The Salute of the Jugger. „Ve filmu hrají s pravou psí lebkou nebo s opravdovými řetězy. My máme jugger mnohem bezpečnější, lebku máme z gumy a řetězy měkčené. Postupně se ustálila poměrně přesná pravidla, která umožňují, aby naše hra byla regulérním sportem,“ vysvětluje Izobel nynější podobu Kruté hry.

Hra se do Česka dostala v roce 2009, kdy se v Praze konala akce s názvem Svět po Pádu 3: Příští stanice Metroplex. Nadšenci se tehdy zasadili o její rozšíření.

Důležitým mezníkem byl vznik festivalu Junktown v roce 2015. „Junktown je už tak trochu kult a přinesl sebou další vlnu fanoušků, tedy i potenciálních hráčů. Není divu, že po Junktownu vzniklo několik nových týmů a dnes máme základnu devíti českých týmů, z toho tři brněnské, a jednoho slovenského, a asi šedesát stálých hráčů a hráček,“ komentuje Izobel současný stav postapokalyptické sportovní scény.

Kristýna Svobodová

Autor: Stisk Studentský deník | čtvrtek 26.4.2018 17:27 | karma článku: 15.42 | přečteno: 570x

Další články blogera

Stisk Studentský deník

Recenze: Divoká říše slibuje více, než zvládne splnit

Novinka nakladatelství CooBoo - Divoká říše autorky Stacey Marie Brown: Kniha se odehrává v dystopické Budapešti a nakladatelství se ji nebojí srovnat i s velikány žánru adult fantasy, ke kterým má však daleko.

22.11.2022 v 13:00 | Karma článku: 7.83 | Přečteno: 156 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Tvorba komunity je pro nás klíčová, říká vedoucí Radia R Barbora Dohnalová

Největší studentské rádio na území Česka a Slovenska má nově zvolené vedení. Místo station manažerky získala studentka Barbora Dohnalová. V rozhovoru mluvíme o autenticitě, fungování, ale i osobním vztahu Dohnalové k Radiu R.

14.11.2022 v 12:31 | Karma článku: 7.73 | Přečteno: 149 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Zápasník Chotěnovský: Trend MMA je teprve na začátku

V jednadvaceti letech se rozhodl pro sport, který u nás v té době nikdo neznal. Denně dojížděl sedmdesát kilometrů na tréninky z Dolní Dobrouče do Hradce Králové. Řeč je o MMA zápasníkovi Lukáši Chotěnovském.

3.11.2022 v 12:19 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 62 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Komentář: Reklama na Formuli 1 v americkém Austinu

Max Verstappen znovu kraloval. Tentokrát na okruhu COTA (Circuit of the Americas) ve Spojených státech Amerických. Předcházelo tomu ale drama plné nehod, předjíždění a chyb. Byla to Formule 1, tak, jak ji známe.

25.10.2022 v 16:17 | Karma článku: 7.99 | Přečteno: 131 | Diskuse

Další články z rubriky Hobby

Táňa Lišková

Kočkou může každá být... :)

Každá žena může být kočka :) stačí pro to jenom občas trochu udělat. Kdo chce - hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody. Souhlasíte?

18.3.2024 v 15:40 | Karma článku: 12.38 | Přečteno: 383 | Diskuse

Petr Lukáš

Ucháč obrovský, jedlá jarní houba, i když trochu s výstrahou

Momentálně to vypadá, že rostou jarní druhy hub, tak jsem se byl podívat na jedno místo, kde rostou kačenky české. Kromě kačenek potěšil i tento ucháč.

17.3.2024 v 14:19 | Karma článku: 5.70 | Přečteno: 123 | Diskuse

Rudolf Pekař

Zhubni!

V dnešním záplavě informací o různých dietách a způsobech, jak zhubnout a vést zdravější životní styl, je snadné se ztratit. Jsem jedním z těch, kteří se dlouhou dobu snažili najít správnou cestu k zdravějšímu životu.

15.3.2024 v 16:45 | Karma článku: 5.40 | Přečteno: 187 | Diskuse

Petr Lukáš

hlíva hnízdovitá, pěkná nejedlá a smradlavá

V podzimních a zimních měsících se můžeme setkat s touto barevnou hlívou, která je ale bohužel nejedlá.

7.3.2024 v 14:03 | Karma článku: 4.38 | Přečteno: 81 | Diskuse

Táňa Lišková

Lehni si a jdi už spát!

Víš, co se ti může stát? Aneb taky Vám do noci šrotují hlavou myšlenky a někdy máte pocit, že by den měl mít 40 hodin? Nejste v tom sami! Ještě že mám kočku, která mě hlídá... :)

6.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 11.49 | Přečteno: 278 | Diskuse
Počet článků 2823 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1116

Stisk online je studentský online deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Blog Stisku je po dohodě s redakcí Blog iDnes.cz koncipován jako skupinový. Stisk vznikl v roce 1997 jako jeden z prvních internetových časopisů v České republice, v rámci blogu iDnes se představuje od února 2009. Plná verze časopisu Stisk online je k dispozici zde.

Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...