Reportéři bez hranic: Pandemie ohrožuje svobodu tisku

6. 05. 2020 8:39:59
Současná pandemie ovlivnila ekonomické, politické i sociální poměry celého světa. Hrozbou se stala i pro novináře a testuje svobodu médií a tisku nejen skrze cenzuru. Reportéři bez hranic situaci sledují pomocí speciální mapy.

SVĚT - Volný projev médií ve světě omezuje současná pandemie. Vyplývá to z Indexu svobody tisku, který sestavuje nevládní organizace obhajující svobodu médií Reportéři bez hranic. Ta varuje před zneužíváním koronavirové krize autoritářskými režimy. Vývoj stavu médií sleduje pomocí speciální online mapy Tracker 19.

Situace médií ve světě se v posledních letech zhoršuje. Podle statistik Reportérů bez hranic ubývá zemí, v nichž se žurnalisté cítí bezpečně, a zhoršuje se forma násilných útoků, kterým musí novináři čelit. Koronavirová pandemie má na stav globální žurnalistiky silný vliv a ukazuje, jak je světová krize zneužitelná.

Reportéři bez hranic spustili pro sledování vývoje svobody médií v souvislosti s koronavirem online mapu Tracker 19. Do ní zaznamenávají kontroverzní opatření a kroky, které jednotlivé země přijímají a podnikají. V současné době je na seznamu dvanáct států, jejichž obyvatelé získávají o pandemii zkreslené nebo žádné informace. Patří mezi ně Čína, Turkmenistán i Maďarsko.

Čína, která je epicentrem pandemie, se v Indexu svobody tisku umisťuje na 177. místě ze 180. I přes současnou krizi v zemi pokračuje přísná kontrola tisku. Navíc dochází k cenzuře sociálních sítí, které blokují určité kombinace slov souvisejících s koronavirem. „Čína cenzuruje nejen média, která píší o koronaviru, ale i naše soukromé zprávy na sociální síti WeChat. Komplikuje nám to spojení se známými a příbuznými,“ vypověděla obyvatelka Hongkongu Crystal So. Někteří občanští novináři, kteří přinášeli veřejnosti informace o situaci v Číně, byli vládou zadrženi anebo se pohřešují. Studie odborníků ze Southhamptonské univerzity dokazují, že svoboda tisku mohla snížit počet případů koronavirové nákazy v zemi až o 86 procent.

V Turkmenistánu vláda o koronaviru mlčí. „Turkmenské úřady se rozhodly informace o koronaviru nešířit. Toto zapírání nejen že ohrožuje občany země, ale ještě posiluje autoritářství prezidenta Gurbanguly Berdymukhammedova,“ popsala vedoucí oddělení Reportérů bez hranic pro východní Evropu a Střední Asii Jeanne Cavelier. Slovo koronavirus vláda zakázala, jeho vyslovení na veřejnosti může vést k zatčení. O viru se občané nedozví z novin, ale ani ve školách nebo v nemocnicích. Země hlásí nula nakažených.

Situace není lepší ani v Evropě, kde maďarský premiér Viktor Orbán využil pandemie k posílení vlastní moci. Kvůli šíření koronaviru mu vláda umožnila vládnout na dobu neurčitou prostřednictvím dekretů. Pevně v rukou má i informovanost obyvatelstva. Za takzvané překrucování faktů o viru hrozí až pět let vězení. O koronaviru v zemi tak informuje jen operační skupina na tiskových konferencích, odpovídá přitom na předem vybrané otázky. Zahraniční média stav popisují jako "konec maďarské demokracie".

Autorka: Kateřina Benáčková

Autor: Stisk Studentský deník | středa 6.5.2020 8:39 | karma článku: 13.89 | přečteno: 426x

Další články blogera

Stisk Studentský deník

Recenze: Divoká říše slibuje více, než zvládne splnit

Novinka nakladatelství CooBoo - Divoká říše autorky Stacey Marie Brown: Kniha se odehrává v dystopické Budapešti a nakladatelství se ji nebojí srovnat i s velikány žánru adult fantasy, ke kterým má však daleko.

22.11.2022 v 13:00 | Karma článku: 7.83 | Přečteno: 156 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Tvorba komunity je pro nás klíčová, říká vedoucí Radia R Barbora Dohnalová

Největší studentské rádio na území Česka a Slovenska má nově zvolené vedení. Místo station manažerky získala studentka Barbora Dohnalová. V rozhovoru mluvíme o autenticitě, fungování, ale i osobním vztahu Dohnalové k Radiu R.

14.11.2022 v 12:31 | Karma článku: 7.73 | Přečteno: 149 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Zápasník Chotěnovský: Trend MMA je teprve na začátku

V jednadvaceti letech se rozhodl pro sport, který u nás v té době nikdo neznal. Denně dojížděl sedmdesát kilometrů na tréninky z Dolní Dobrouče do Hradce Králové. Řeč je o MMA zápasníkovi Lukáši Chotěnovském.

3.11.2022 v 12:19 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 62 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Komentář: Reklama na Formuli 1 v americkém Austinu

Max Verstappen znovu kraloval. Tentokrát na okruhu COTA (Circuit of the Americas) ve Spojených státech Amerických. Předcházelo tomu ale drama plné nehod, předjíždění a chyb. Byla to Formule 1, tak, jak ji známe.

25.10.2022 v 16:17 | Karma článku: 7.99 | Přečteno: 131 | Diskuse

Další články z rubriky Média

Jaroslav Herda

Psala o strachu voličů Zemana ve svém blogu jinak, než jak napsaly Parlamentní listy.

Pedagožka, spisovatelka, blogerka a mluvčí Společnosti učtelů českého jazyka paní Veronika Valíková Šubová oslovila kováře - redakci Parlamentních listů.

28.3.2024 v 7:22 | Karma článku: 11.90 | Přečteno: 323 |

Martin Faltýn

Trochu se nám ty (dez)informace rozmáchly

Zažil jsem poměrně drzý článek, navážející se do jistých aktivit. Cožpak, to navážení by bylo v pořádku. Horší bylo, že autor neochvějně odkazoval na důkazní fakta. Což byla ovšem speciálně z jeho strany dezinformace, jako hrom!

18.3.2024 v 9:09 | Karma článku: 28.03 | Přečteno: 3847 | Diskuse

Jan Pavelec

ČT je hlásnou troubou pětikoalice

Je to zjevné ze způsobu vedení TV debat, z otázek, kterou jsou kladeny, z odpovědí, které jsou souhlasně rozvíjeny nebo naopak nesouhlasně ostrakizovány, a hlavně z témat, která jsou nastolována nebo naopak zcela ignorována.

9.3.2024 v 9:35 | Karma článku: 20.62 | Přečteno: 364 |

Jaroslav Herda

Do politiky často vstupují pohádky, někdy i drogy.

Když děti politiků experimentují s drogami, mohou nastat nečekané situace, však v tomto případě, v samém závěru příběhu, je droga jako příčina nedorozumění nakonec vyloučena. I nedorozumění.

4.3.2024 v 23:45 | Karma článku: 7.56 | Přečteno: 226 | Diskuse

Jiří Turner

Prima zprávy

Pamatuji, jak za bolševika byla média přehlídkou vítězství, úspěchů, pozitiv a jistot. Dnes jsou to katastrofy, neúspěchy, hrozby, varování, katastrofální vyhlídky a prognózy vyvolávající strach, nejistotu, zklamání a skepsi.

4.3.2024 v 14:27 | Karma článku: 30.53 | Přečteno: 796 | Diskuse
Počet článků 2823 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1116

Stisk online je studentský online deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Blog Stisku je po dohodě s redakcí Blog iDnes.cz koncipován jako skupinový. Stisk vznikl v roce 1997 jako jeden z prvních internetových časopisů v České republice, v rámci blogu iDnes se představuje od února 2009. Plná verze časopisu Stisk online je k dispozici zde.

Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...