Ke své práci bych se hned vrátila, říká modelka měsíc po porodu

8. 04. 2021 20:53:54
Modelka, vysokoškolská studentka a teď i matka. Tím vším je jednadvacetiletá Sarah Opravilová. S modelingem začala ve svých třinácti letech, nyní studuje na Masarykově univerzitě obor Německý jazyk a Veřejná ekonomika a správa.

Brno – Jednadvacetiletá studentka Masarykovy univerzity v Brně Sarah Opravilová se už osm let věnuje modelingu. Přesně před měsícem přivedla na svět dceru Ester, kariéry modelky se ale kvůli rodičovství vzdát nehodlá.

Jak jste se dostala k modelingu?

Když mi bylo třináct, maminka mě přivedla na casting modelingové agentury Elite Prague do jednoho obchodního centra. Ten pořádali v rámci jejich soutěže Elite Model Look, což je nejprestižnější modelingová soutěž na světě. Právě díky tomuto castingu jsem vstoupila do světa modelingu.

S nimi jste tedy začala svou kariéru modelky?

Jak se to vezme. V jejich soutěžích jsem se vždycky dostala jen do semifinále. Jednou jsem byla ještě moc malá, pak jsem zase přijela opálená z dovolené. S Elite Model Look odstartují kariéru hlavně finalistky, těch si totiž díky výhře začnou všímat další agentury, které s nimi chtějí navázat spolupráci. Mě ale naštěstí taky oslovila jiná agentura, a to Focus Model Management.

A s touto agenturou jste začala spolupracovat?

Ano, v patnácti jsem s nimi uzavřela smlouvu a od té doby pracuju pro ně. S Focus Model Management jsem konečně začala fotit a cestovat. Byla jsem v Madridu, Paříži, Soulu, Tchaj-peji... Začala jsem ale v Athénách. Tam jsem získala své první zkušenosti s modelingem. Prošla jsem mnoha foto testy a několika placenými foceními.

Jaké to bylo?

Všechno pro mě bylo nové. Byla jsem sama v cizí zemi. Navíc jsem nebyla zvyklá se o sebe takovou dobu sama starat, vařit si, chodit na castingy... Celkem jsem tam strávila měsíc. Musím ale říct, že mě ta zkušenost zocelila a jsem za ni ráda. V této branži se nakonec musíte osamostatnit, naučit se žít kdekoli na světě a přizpůsobit se každé situaci.

Na jak dlouho jste vždycky vycestovala?

Jen na měsíc, maximálně na dva. Kvůli studiu na gymnáziu to ani jinak nešlo. Delší cesty za prací pro mě představovaly určitou pauzu od školy. Na druhou stranu bylo pak těžké se po takové době zase vrátit k učení.

Neměla jste individuální plán výuky?

Dá se říct, že měla, ale na naší škole to moc nefungovalo. Stejně jsem musela obejít všechny učitele a domluvit se s každým zvlášť. A ne každý byl zrovna nadšený z toho, že budu chybět kvůli focení, přestože jsem v zahraničí normálně pracovala, často i každý den, neletěla jsem na dovolenou. Musela jsem veškeré učivo, všechny testy a zkoušení vždycky po návratu zase dohnat. Nebylo to tak, že by mi někdo posílal materiály nebo fungovalo vzdělávání na dálku. Pokaždé jsem to ale nějak zvládla.

Cestujete takto dodnes?

S dlouhými cestami za prací jsem skončila už v posledním ročníku na gymnáziu. Chtěla jsem se soustředit na maturitu. S nástupem na vysokou školu to bylo stejné. Spíš jsem jezdila fotit do Prahy nebo létala na několik dní do Paříže.

Nechybí vám to?

Někdy, často bylo ale těžké být na několik měsíců sama, v cizí zemi, daleko od rodiny a přátel. V tomto směru mi vyhovuje práce v Paříži. Člověk je tam letadlem za chvilku. Navíc beru nabídky jen na několik dní, tu a tam na dva týdny. Někdy jde o focení, ale létám tam hlavně kvůli dlouhodobé spolupráci v Showroomu Victorie Beckham. Tam jsem se s ní i setkala, což pro mě byl opravdu velký zážitek.

Zrozená pro modeling

Jak se cítíte, když na vás míří objektiv?

Vždycky si to hrozně užívám. Neříkám, že není modeling náročný, to on je, ale mě vždycky bavilo předvádět se před kamerou. Nikdy jsem o sobě v tomto směru moc nepochybovala. Ale třeba v Koreji mě každé pondělí měřili, jestli jsem nepřibrala. To byl celkem nápor na psychiku.

Jak vnímáte práci modelky?

Musím říct, že je často náročná. Když fotíte do nějakého magazínu, všechno je připravené – prostředí, šaty, výběr líčení. Ale když jsem byla v Asii, fotila jsem i pro jejich e-shopy, kam denně přibude tisíc nových kousků oblečení a doplňků. Tehdy jsem pracovala téměř neustále, často to bylo vyčerpávající. Jinak jsem ale vždycky brala modeling jako fajn brigádu, při které navíc procestuju svět.

Nikdy jste nepřemýšlela o tom, že byste se jako modelka živila?

Určitě jsem o tom přemýšlela, jenže jsem chtěla studovat. Mít nějakou jistotu. Rozumějte, v modelingu nemůžete zůstat věčně. Od určitého věku vás přestanou tolik oslovovat s nabídkami práce a konkurence je pořád hrozně velká. Na celý život si za tu dobu nevyděláte a bez školy se pak těžko někde uchytíte.

A kdybyste věděla, že se zaopatříte na celý život?

Pak bych do toho určitě šla. Ráda bych byla modelkou na plný úvazek. Jenže takovou jistotu vám nikdo nedá, práci v modelingu do konce života nikdo nezaručit nemůže. Je to spíš sen, který se jen těžko někdy vyplní.

Na jakou práci ráda vzpomínáte?

Určitě jsem byla spokojená s Showroomem Victorie Beckham. Tam si mě zvali opakovaně. Vždycky jsem věděla, co budu dělat, kdy zase odletím domů. I tým lidí kolem zůstával stejný. Navíc v Paříži je člověk za chvilku. Pak se mi ještě líbila přehlídka pro Roberta Cavalliho, slavného italského návrháře, kterou jsem dělala na Sardinii. Jeho kousky jsou sice extravagantní, ale mně se šaty, které mi vybrali, líbily. Byla to zase nová zkušenost.

Modelky a váha

Držela jste kvůli modelingu nějaké diety?

Ne, nikdy. Prostě jsem vždycky jedla, na co jsem zrovna měla chuť.

To hádám není u modelek obvyklé.

To máte pravdu. Když jsem byla v Koreji, bydlela jsem na společném bytě pro modelky. To bylo něco hrozného. Já jsem si pořád vyvařovala, samé české klasiky. A nakupovala jsem hlavně sladkosti. Ale ostatní holky nic nejedly a snad veškerý volný čas trávily ve fitku.

Pro modelku může být kvůli přibírání na váze problematické právě i těhotenství. Ohrozilo nějak vaši budoucí kariéru?

V tomto směru se o svou další kariéru nebojím. Je pravda, že jsem během těhotenství přibrala patnáct kilo. Pořád jsem jenom jedla. Neměla jsem nějaké zvláštní těhotenské chutě, jen se zvětšily moje porce a jedla jsem opravdu za dva. Ale už dva týdny po porodu jsem měla všechna nabraná kila pryč.

Jak je to možné?

Mám opravdu rychlý metabolismus. Asi i proto jsem mohla vždycky jíst, co jsem zrovna chtěla. Ani těhotenství na mě nebylo dlouhou dobu znát, a tak jsem mohla fotit i během něj.

Těhotenství prvorodičky

Jak probíhalo vaše těhotenství?

Těhotenství probíhalo dobře, bez větších komplikací. Nejkrásnější na tomto období bylo pozorovat, jak se každý den měníte, a skutečnost, že ve vás roste malý človíček, kterého se každým dnem nemůžete dočkat.

A je dcera v pořádku?

Je, naprosto. Na svět sice přišla o něco dřív, ale všechno zvládá dobře a bez problémů. Je to krásná zdravá holčička.

Jaké to je být matkou?

Co na to říct, je to prostě krásné.

Současnost a budoucnost

Jak vnímáte dnešní koronavirovou situaci?

Upřímně to byl pro mě šok. Den nebo dva před prvním lockdownem jsem ještě fotila v Paříži. Vrátila jsem se domů a najednou tohle. Říkala jsem si, jestli se tam ještě vůbec někdy podívám. V tomto směru mám ale oproti jiným lidem velkou výhodu, protože jsem opravdu hodně cestovala. Ale i tak je to hrozná doba. I když mi to třeba v něčem vyhovuje.

V čem například?

Za normální situace by bylo složité založit rodinu. Kvůli modelingu, škole, ale tak celkově. Tím, že je doba taková, jaká je, mě těhotenství v ničem neomezovalo. Za normálních podmínek by to asi bylo jiné. Teď mi to ale tolik nepřijde. Navíc teď nemusím být fyzicky přítomná ve škole, tak je to pro mě všechno jednodušší. V tomto směru je online výuka fajn.

Takže jste studium kvůli těhotenství nepřerušovala?

Ne. Během těhotenství mi to v ničem nevadilo a teď jsem ve škole chyběla jen první dva týdny semestru kvůli porodu. Mám ještě nějaké resty a zbývá mi odevzdat několik prací, ale v tom nebude problém.

Hodláte ve studiu pokračovat i v budoucnu?

Určitě ano, budu se snažit tomu všechno přizpůsobit. Uvidíme ale, jakou formu výuky přinese podzimní semestr. Teď je ještě moc brzo na to dělat nějaké závěry.

A jaké máte plány co se vaší kariéry modelky týče?

K modelingu bych se určitě chtěla vrátit, klidně hned. Po porodu jsem se zotavila velice rychle. Jenže to není jen na mně, záleží i na tom, jak moc mě teď bude agentura nabízet. Navíc ani ta koronavirová doba modelingu moc nepřeje. Taky by to už bylo složitější kvůli hlídání dcery, ale všechno se dá nějak zařídit.

(Autorka: Vendula Evjáková)

Autor: Stisk Studentský deník | čtvrtek 8.4.2021 20:53 | karma článku: 11.85 | přečteno: 676x

Další články blogera

Stisk Studentský deník

Recenze: Divoká říše slibuje více, než zvládne splnit

Novinka nakladatelství CooBoo - Divoká říše autorky Stacey Marie Brown: Kniha se odehrává v dystopické Budapešti a nakladatelství se ji nebojí srovnat i s velikány žánru adult fantasy, ke kterým má však daleko.

22.11.2022 v 13:00 | Karma článku: 7.83 | Přečteno: 156 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Tvorba komunity je pro nás klíčová, říká vedoucí Radia R Barbora Dohnalová

Největší studentské rádio na území Česka a Slovenska má nově zvolené vedení. Místo station manažerky získala studentka Barbora Dohnalová. V rozhovoru mluvíme o autenticitě, fungování, ale i osobním vztahu Dohnalové k Radiu R.

14.11.2022 v 12:31 | Karma článku: 7.73 | Přečteno: 149 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Zápasník Chotěnovský: Trend MMA je teprve na začátku

V jednadvaceti letech se rozhodl pro sport, který u nás v té době nikdo neznal. Denně dojížděl sedmdesát kilometrů na tréninky z Dolní Dobrouče do Hradce Králové. Řeč je o MMA zápasníkovi Lukáši Chotěnovském.

3.11.2022 v 12:19 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 62 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Komentář: Reklama na Formuli 1 v americkém Austinu

Max Verstappen znovu kraloval. Tentokrát na okruhu COTA (Circuit of the Americas) ve Spojených státech Amerických. Předcházelo tomu ale drama plné nehod, předjíždění a chyb. Byla to Formule 1, tak, jak ji známe.

25.10.2022 v 16:17 | Karma článku: 7.99 | Přečteno: 131 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 34.07 | Přečteno: 585 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 2046 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.78 | Přečteno: 291 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.32 | Přečteno: 210 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 276 | Diskuse
Počet článků 2823 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1116

Stisk online je studentský online deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Blog Stisku je po dohodě s redakcí Blog iDnes.cz koncipován jako skupinový. Stisk vznikl v roce 1997 jako jeden z prvních internetových časopisů v České republice, v rámci blogu iDnes se představuje od února 2009. Plná verze časopisu Stisk online je k dispozici zde.

Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...