Temperamentní tanec i bojové umění, to je capoeira

Při tréninku vypadá přísně, pečlivě sleduje a opravuje své svěřence. Po výuce se ale Contra Mestre Sazuki promění v sympatického Brazilce, který si výukou capoeiry mimo rodnou Brazílii splnil sen.

Vedoucí skupiny Contra mestre Sazuki pri vystoupení na workshopu v Praze.Foto: Archiv candeias.ic.cz

Contra Mestre Sazuki, vlastním jménem Vanilson Alessandro de Abreu se capoeiře věnuje už od útlého dětství, tedy více než dvacet let. Před třemi lety založil v Česku pobočky skupiny Grupo Candeias de Capoeira. Zatímco v Brazílii je capoeira velmi populární a rozšířená téměř jako kopaná, pro našince je to stále velmi exotická aktivita. Podle některých zdrojů jde o tanec, podle jiných o bojové umění, ale pravda je jako vždy někde uprostřed. „Capoeira je obojí, částečně boj a částečně tanec. V dnešní době je to více boj než tanec. I když při vystoupeních se ukazují spíše taneční prvky, na tréninku se klade důraz na boj," nastiňuje podstatu capoeiry Sazuki.


Čeští cvičenci se učí od zahraničních bojovníků


Capoeira má podobně jako jiné bojové sporty vytvořenu svou hierarchii v podobě pásků, jejich systém se však liší skupinu od skupiny. „Oproti ostatním sportům se pásky nerozdávají zadarmo, je to dlouhodobé studium," říká Tomáš Říha, který se capoeiře věnuje pět let. Jednou ročně probíhá tzv. batizado, kde jsou noví členové slavnostně přijímáni do skupiny a dostávají svůj první pásek. Ostatní, pokud se zlepšili, mohou od mistra získat pásek nový.  „Na těchto akcích bývá kvalitní sestava. Přijede patnáct až dvacet Brazilců, kteří se podobně jako Sazuki capoeirou živí. O víkendu probíhají tréninky. Je to skvělá příležitost vidět lidi s těmi nejvyššími pásky a jejich přístup k tréninku," popisuje Říha tuto slavnostní akci.


Několikrát do roka v Česku Candeias pořádá soustředění, kde se setkávají členové jednotlivých skupin. Často se účastní také pokročilí bojovníci ze zahraničí, které Sazuki na akci pozve. V současnosti se členská základna brněnské skupiny Candeias pohybuje okolo dvaceti lidí a neustále se konají nábory nových členů. „Myslím, že pro nováčky je dobré, když trénují s někým pokročilým. Tady v Brně nemáme tak širokou základnu, takže se tréninky nerozdělují na začátečníky a pokročilé," říká Tomáš Říha.


Historie je úzce svázaná s otroky


Kořeny tohoto sportu jsou nejasné. „Capoeira má dlouhou a složitou historii. Vyvíjela se totiž spontánně na mnoha místech. Říká se, že se do Brazílie dostala z Afriky společně s otroky. Podle druhé verze se vyvinula mezi otroky až v Brazílii," odhaluje Sazuki původ tohoto sportu a dodává, že podle něj je pravdivé druhé podání.


 

Po zrušení otroctví se svobodní otroci stěhovali do měst a capoeira byla spojována s kriminalitou. V devatenáctém století byla zakázána a její praktikování bylo trestné. Vyvíjela se tak, stejně jako v minulosti, v uzavřených komunitách. „Brazílie je katolická země a lidé tam jsou věřící. V počátcích tedy považovali capoeiru za něco podobného černé magii," vysvětluje Sazuki. V dnešní době už je capoeira veřejně propagovaná i různými sociálními programy, které podporují děti ve smysluplném využití volného času.

 


Capoeira

 


Lukáš Trnka

Autor: Stisk Studentský deník | čtvrtek 23.4.2009 13:00 | karma článku: 18,66 | přečteno: 5568x