Jak rozpoznat bílé víno od červeného i se zavřenýma očima vysvětluje moravská degustátorka
Brno – Odborníkem na víno se podle moravské degustátorky Libuše Moudré člověk nestává. Tím se prostě rodí. „S citem pro víno, je to jako s jakýmkoliv jiným uměním. Někdo má talent na hudbu a někdo talent na víno,“ říká. S blížícím se období koštů se rozhodla v rozhovoru pro Stisk podělit o návod, jak si správně víno vychutnat.
Ačkoliv se nacházíme v samotném srdci Moravy, mnoho lidí má stále potíže se ve víně zorientovat. Jak tedy vlastně při pití vína správně postupovat?
Můžu se pokusit dát vám nějaký základní návod. Předně, než se k samotnému pití dostaneme, musíme posoudit další kvality vína. Při degustaci se zkoumají tři hlavní kvality vína – nejdříve barva a jiskra, potom vůně a teprve na závěr chuť.
Co tedy uděláme nejdříve?
Pro začátek vezmeme sklenici – přirozeně za stopku – a zkontrolujeme barvu vína. Ideálně bychom ji měli posuzovat na denním světle a proti bílému podkladu. To se ovšem, obzvláště ve sklepě, málokdy podaří. Podíváme se, jaký tón tekutina má. Platí pravidlo, že čím teplejší a sytější odstíny, tím je víno plnější, aromatičtější a sladší. Zároveň se také ujistíme, že víno není nijak zakalené.
Zkoumáme kromě barvy ještě něco jiného?
Další zkoumanou kvalitou je viskozita neboli zbytkový cukr ve víně. Pokud člověk se sklenicí zakývá, víno ulpívá na stěnách sklenice a podle toho se viskozita hodnotí. Čím vyšší viskozita, tím je víno sladší.
Co teplota vína, hraje roli?
Samozřejmě, než přejdeme dále, je určitě důležité se ujistit, že víno není podchlazené. Příliš nízká teplota nedovoluje vínu se dostatečně „rozvinout“ a pustit všechny vůně a chutě. U bílého vína je správná teplota 8 až 10 stupňů celsia, u červeného zpravidla 16 až 18 stupňů.
Když jsme prozkoumali vizuální dojem z vína, přesouváme se na vůni?
Ano, přesně tak. Měla by nějak začínat, mít průběh a konec. Hodnotí se pozitivní persistence, tedy to, jak je ta vůně libá, jestli ji náhodou nekazí nějaké nepříjemné pachy. Bílá vína se většinou vyznačují lehkou vůní citrusů, svěžích květin, pražených mandlí či jahod. U červených člověk většinou cítí lesní plody, pižmo, santalové dřevo, koření a někdy také pot koňského sedla.
Je některá vůně pro nějakou odrůdu typická?
Pro hybernal je třeba typická vůně kopřiv. U muškátu je to zase – nečekaně – muškát
Pokud se nepletu, tak poslední, co nám chybí je chuť?
Přesně tak. Když už jsme se pracně dostali přes všechny předchozí procedury, můžeme se konečně napít. Určitě do sebe skleničku nevyklopíme naráz, ale usrkáváme po malých doušcích. Víno poválíme po jazyku a potom polkneme. Po prvotním doušku můžeme opět vyhodnotit, jaký má víno začátek, jestli má průběh a konec. Zda jsou přechody plynulé a nejsou tam zlomy a také, jak dlouho chuť v ústech trvá. V ideálním případě by měla chuť zůstat 10 až 15 minut.
Jaké tóny bych měla ve víně hledat?
U suchého vína se objevují trochu kyseliny a mineralita v závislosti na tom, odkud víno pochází, tedy jaká je v té oblasti půda. U červeného jsou zase typické „třísloviny,“ tedy látky taniny, které způsobují, že se nám svírá hrdlo. Dají se tam také rozpoznat karamelové, až čokoládové tóny. V chutí vína zároveň můžeme také hledat tóny, které jsme už předtím objevili ve vůni.
Mýty o víně
Tramín červený
Tramín červený je bílé víno, které vzniká z bílých hroznů. Přízvisko červený získal kvůli nachovým žilkám, kterými se tato odrůda vyznačuje.
Růžové víno
Růžové víno nevzniká smíchání červeného a bílého vína. Dělá se normálně z červených hroznů, jen se do něj nepřilisují i červené slupky, které právě způsobují tmavou barvu červeného vína.
Rulanda
V Česku velmi populární rulandské víno nemá s oblastí Ruland v severní Francii vůbec nic společného. Jde o odrůdu, které se všude jinde ve světě říká Pinot. V Česku byl původní název v období komunismu zakázán kvůli svému cizokrajnému zvuku.
Libuše Moudrá se zabývá vínem už více než pět let. Absolvovala odborný somiliérský kurz ve Velkých Pavlovicích a teď se intenzivně připravuje na certifikační zkoušky, které opravňují vlastníky soudcovat na vinařských koštech. Sama vlastní vinohrad a je vinařkou-samoukem.
Adéla Klečková
Stisk Studentský deník
Recenze: Divoká říše slibuje více, než zvládne splnit
Novinka nakladatelství CooBoo - Divoká říše autorky Stacey Marie Brown: Kniha se odehrává v dystopické Budapešti a nakladatelství se ji nebojí srovnat i s velikány žánru adult fantasy, ke kterým má však daleko.
Stisk Studentský deník
Tvorba komunity je pro nás klíčová, říká vedoucí Radia R Barbora Dohnalová
Největší studentské rádio na území Česka a Slovenska má nově zvolené vedení. Místo station manažerky získala studentka Barbora Dohnalová. V rozhovoru mluvíme o autenticitě, fungování, ale i osobním vztahu Dohnalové k Radiu R.
Stisk Studentský deník
Zápasník Chotěnovský: Trend MMA je teprve na začátku
V jednadvaceti letech se rozhodl pro sport, který u nás v té době nikdo neznal. Denně dojížděl sedmdesát kilometrů na tréninky z Dolní Dobrouče do Hradce Králové. Řeč je o MMA zápasníkovi Lukáši Chotěnovském.
Stisk Studentský deník
Komentář: Reklama na Formuli 1 v americkém Austinu
Max Verstappen znovu kraloval. Tentokrát na okruhu COTA (Circuit of the Americas) ve Spojených státech Amerických. Předcházelo tomu ale drama plné nehod, předjíždění a chyb. Byla to Formule 1, tak, jak ji známe.
Stisk Studentský deník
Recenze: Hlavní hrdina přepere tygra. To je bollywoodský trhák RRR
Bollywoodský film RRR, který se odehrává v koloniální Indii, nenechá diváka ani na chvíli usnout. Emoce, zpěv, boje. Film plný adrenalinu a nebezpečí.
Další články autora |
Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka
Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...
Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie
Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné
Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...
Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let
Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...
Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste
Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...
Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů
Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...
Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva
Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...
Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt
Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...
- Počet článků 2823
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1121x
Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com
Seznam rubrik
Oblíbené stránky
- Katedra žurnalistiky FSS MU Brno
- Magazín M, časopis Masarykovy univerzity
- Stisk, studentský zpravodajský online deník na Facebooku
- Stisk online, studentský zpravodajský online deník (plná verze)
- Atrium, časopis Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity
- Muni TV, studentská televize Masarykovy univerzity
- Humans of FSS
- Stisk, studentský zpravodajský online deník na Twitteru
- Stisk, studentský zpravodajský online deník na Instagramu
- Stisk, studentský zpravodajský online deník na YouTube