Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MF

falm

1. 4. 2011 1:20
Dvě poznámky

1. " Pravda je, že i mainstreamová nakladatelství vydávají a vždy vydávala literární fantastiku, ale neodvažují se jí tak říkat." - To je čistě Váš osobní blud. To už je dávno překonaná teze. Víte proč? Protože slovo "fabtasy" se stalo marketingovým nástrojem. Ale o něm Vy asi nic netušíte a kdo ví jestli se o něm v kurzech psaní nezmiňujete.

2. Fantasy je naprosto prašivá, stejně jako většina sci-fi. Odvádí čtenářovu mysl nejen od reality, v tom se podobá pohádkám, ale navíc ještě vytváří pro čtenáře nebezpečné modelové situace a vzory chování, které namísto, aby se člověk rozvíjel při překonávání překážek, staví před sebe pouze takové úkoly, které je schopen sám překonat, zbytek "realizuje", překonává vágní magií a jejími atributy - a to je přesně ten element, který v realitě neexistuje. A v tom spočívá celé nebezpečí tohoto druhu literatury, zejména pro mladé lidi.!!

0 0
možnosti
LF

skliba001

1. 4. 2011 15:55
Re: Dvě poznámky

dovolím si nesouhlasit.

1. Lucku osobně z nám a můžu potvrdit, že to, co píšete je nesmysl. což se tak stává diskuzním trollům, kteří se u internetu nudí a chtějí si prostě zarýt

2. fantasy a sci-fi sice často používá k řešení problémů nerealistických prostředků, ale ona je potíž v tom, že se v takových případech obvykle také jedná o hrubě nerealistické problémy :-D ale chápu, že člověk vašeho ražení by byl nejraději, kdyby všichni scvakli podpatky a jako šedý dav táhli nudnou realitou bez špetky fantazie, bez trochy čerstvého větru, který rozežene zatuchlé zaběhnuté myšlenkové vzorce.

0 0
možnosti
JN

Já, Claudius

31. 3. 2011 16:15
Když ženská

píše sci-fi, tak je to obvykle průšvih.

0 0
možnosti
BP

morrigan

2. 4. 2011 14:48
Re: Když ženská

Můžete uvést příklad?

0 0
možnosti
S

Smrť

31. 3. 2011 13:40
:-)

Pěkný rozhovor, díky :-). Na "Vládce času" se už delší dobu chystám a tohle mě docela nalákalo konečně knihu zakoupit a začíst se :-).

0 0
možnosti
  • Počet článků 2823
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1121x
Stisk online je studentský online deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Blog Stisku je po dohodě s redakcí Blog iDnes.cz koncipován jako skupinový. Stisk vznikl v roce 1997 jako jeden z prvních internetových časopisů v České republice, v rámci blogu iDnes se představuje od února 2009. Plná verze časopisu Stisk online je k dispozici zde.

Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com