Diskuse

Ceny bytů a domů rostou, lidé se stěhují do rekreačních chat

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J26a15n 19R80á19ž

22. 11. 2017 18:21

Bydlení v původně rekreačním objektu není bez problémů. I když Ústavní soud v jednom svém "Nálezu" vyjádřil stanovisko, že nemovitost se nemůže posuzovat podle toho, jak je vedena v listu vlastnictví u KÚ, ale jen podle toho, jak je skutečně vlastníkem užívaná, obce pořád toto odmítají vzít na vědomí.

Konkrétně: Šest sousedících rodin si zrekonstruovalo zcela legálně své chaty na komfortní bydlení v důchodu. Máme chaty zděné, vícepodlažní, zateplené, s ústředním kombinovaným topením, máme vlastní přípojky jak pro elektriku, tak na veřejný vodovod, každý máme domácí ČOV a všichni máme v obci trvalé bydliště zapsané i "úředně" v OP. A přitom jsme stále občany druhé kategorie. Obec například odmítá zajišťovat sjízdnost v zimních měsících a tak 50m příjezdu do kopce po zpevněné účelové komunikaci ve vlastnictví obce je po lijáku a sněžení v podstatě nesjízdných pro vozy ZHS i RZS i "domácí" kteří nemají SÚV 4x4. Zatím zde nevypukl požár a nikdo neměl infarkt, ale co když ano? Na to nám radnice odpověď dát neumí i když jsme navrhli pro zajištění sjízdosti finanční spoluúčast! Paradox: Svoz komunálního odpadu platíme jako všichni občané obce, ale vlastní popelnice mít nemůžeme, i když svoz popelnic je zajištěn pro domy nedaleko od nás a kousek od nás se otáčejí.

Mimochodem: Ačkoliv k nám jezdí PPL, DPL, DHL, tak Česká pošta balíky k nám vozit odmítá, neb chaty prý obsuhovat nemusí!

Jo a MŽP nám taky oznámilo, že na jakoukoliv ekolgickou dotaci musíme zapomenout, neb na chaty, i když trvale obývané, se dotace nevztahují!

1 0
možnosti

Já takhle taky bydlím. Koupil jsem si větší patrovou zděnou rekreační chatu, od začátku stavěnou pro celoroční bydlení (obytná plocha asi 90 m2). Má číslo evidenční a stojí na vlastním pozemku o velikosti 500 m2. Až na vodu (zatím řešeno jímkou na dešťovou vodu s filtrací, v plánu vrt) tu máme veškerý komfort. Garáž s dílnou, kde si kutím, sklep, obývák s krbem, obytné podkroví, neskutečně nádhernou přírodu, pevný vysokorychlostní internet, přípojku 230/400V. Do města, práce a na nákupy to máme deset minut autem nebo půlhodinku pěšky. Obec v zimě protahuje příjezdovou cestu do osady a celoročně vyváží popelnice. Takhle trvale je tu obsazených asi dvanáct chat z nějakých třiceti (spíš to jsou malé vilky, já mám z nich tu nejmenší), většina z majitelů tu má psaný i trvalý pobyt a co se tak bavím i se "sezónními" chataři, velké procento z nich má v plánu se později také nastěhovat natrvalo. V podstatě se to tu pomalu mění na malou vesničku.

Mno a provozní náklady jsou - i se zapoičtením paliva do aut - na dvou třetinách toho, co jsme platili ve městě. Za to máme soukromí ve vlastním domku v nádherném prostředí. Hodně jsme si to tu zamilovali a rozhodnutí se sem přestěhovat nelitujeme.

7 0
možnosti

Naprosto chápu reakce takto bydlících lidí, v našich lesích takto taky žije asi 5 rodin a to ekonomicky aktivních, faktem je, že si taky přizpůsobili i chatku na zimní provoz. Proč ne městský ruch a shon , to není ani moje kafíčko.

2 0
možnosti
Foto

že lidé na penzi se stěhují na své chaty, je fenomém starý víc jak padesát let.

5 0
možnosti

Pravda je, že kolega z práce rovněž bydlí v zahrádkářské kolonii. I zvláštní způsob. On ovšem říká, že takto lépe shromažďuje prostředky na nákup bytu do osobního vlastnictví. Dělá přesčasy - šetří. V kontextu s nízkou sazbou % Hypoúroků jeho počin i docela schvaluji ... :-)

0 0
možnosti

Opomněl jsem ještě dodat podstatnost ! Ten kolega přišel z Moldávie - z jeho pohledu jsou zahradní chatky superbyty ! Pouze kritizuje naši zimu - jako vinař - nemá zvyky ! ... :-)

0 0
možnosti

Jen ta kočka nejde dohromady s ptáčky.

0 0
možnosti

Kočka jde s ptáčky dohromady velmi dobře.

Zvlášť je-li zajištěn dostatečný přísun ptáčků.

0 0
možnosti

Tak podle všeho je ten nájem bez inkasa, tak to už je pálka, přiznám se, že vůbec nemám představu, co je to za byxteček

0 0
možnosti
Uživatel požádal o vymazání
0 0
možnosti

Daně z nemovitostí jsou u nás pakatel. Proti Západu, dobře se vybírají i bez EET:-)

1 0
možnosti